Visita per grups

El retaule major de la catedral de Santa Maria de Tortosa

Conferència davant l'obra

Descripció

El retaule major de la catedral fou obrat a partir de l'any 1351, fins una data indeterminada del darrer terç del segle XIV. Inicialment estigué situat durant unes quantes dècades al presbiteri de la catedral romànica, fins que l'actual capçalera de la catedral gòtica fou enllestida.

Presenta una estructura poc habitual en els retaules catalans de mitjans del segle XIV: en forma de políptic o tabernacle, de talla de fusta, amb les portes pintades amb escenes de la Passió de Jesucrist, que només s'obrien en determinades festivitats litúrgiques per mostrar el seu interior esculpit amb trenta relleus (un d'ells perdut), representant escenes de la vida de la Mare de Déu i de Jesucrist. Al centre trobem la figura de Verge dempeus amb el Nen Jesús als seus braços, el qual sosté un ocell amb les seves mans. Aquesta advocació mariana, coneguda com la Mare de Déu de l'Estrella és la titular de la Catedral.

Tot el conjunt mostra influències artístiques italianes ben presents, sobretot en l'estil de les pintures de les portes, relacionables amb les produccions del centre d'Itàlia i de la cort pontifica d'Avinyó. Tot i aquestes influències, sabem que el retaule fou obrat a Catalunya, perquè durant la seva restauració, realitzada finals del segle XX, es varen trobar enganxats rebuts amb textos en català a les petites voltes del cos central. La part escultòrica del retaule ha estat relacionada amb el treball de l'artista Pere Moragues, documentat com a mestre d'obres de la catedral de Tortosa durant la dècada dels vuitanta del segle XIV.


Dia 21/10/2017

Hora 11.30 h.

Lloc Catedral de Santa Maria de Tortosa

Preu Activitat gratuïta amb l'entrada a la catedral (3,00€)

Durada 90 minuts

Ponent Sr. Joan Hilari Muñoz

Observacions

Es recomana reserva prèvia

 

Més informació i reserves

 

Formulari d'inscripció
Nom
Cognoms
Email
Telèfon
Observacions