Itineraris

El romànic de la plana

La reconquesta iniciada pel nostre Guifré el Pilós a finals del segle IX comptà amb els castells i les esglésies parroquials –uns i altres amb els seus límits territorials prou definits- per a ordenar i organizar la nova població que s’establia en uns territoris pacificats. 

Cent cinquanta anys més tard, el bisbe de Vic i abat de Ripoll i Cuixà, el gran Oliba, consagrà el nou edifici de la Catedral de Sant Pere de Vic. Era l’any 1038. Sota l’ampara d’Oliba, i amb la Catedral com a centre i model, la plana de Vic va experimentar una gran onada de reconstrucció dels antics, petits i precaris temples parroquials. Els edificis pre-romànics amb coberta de fusta foren substituïts per esglésies ben construïdes i molt semblants entre elles, edificades per les colles de constructors provinents de la Llombardia, cridades pel bisbe Oliba. D’aquest romànic del segle XI en diem ara “romànic llombard”, i els seus murs fets amb petits carreus, els robustos i alhora esvelts campanars, els absis semicirculars i les seves decoracions senzilles però eficaces fetes amb frissos de petites arcuacions formen part del paisatge més íntim del fons de la Plana de Vic.

Fou tan gran l’onada constructora del segle XI, que ni quedà pràcticament rastre de les esglésies del segle X, ni calgué construïr gaires esglésies més durant el segle posterior. L’augment de població i de riquesa del segle XII comportà, no obstant, un enriquiment i una millora dels temples llombards: nous campanars, noves portalades amb capitells, decoracions amb pintures murals i frontals d’altar en l’interior dels temples… Moltes d’aquestes esglésies romàniques, després de segles d’existència, resten avui d’empeus exercint igualment de parroquials. Us convidem a visitar-les, i a acabar la visita al Museu Episcopal de Vic, on es guarden, amb tota la cura, respecte i valoració que es mereixen, els pocs tresors ornamentals –pintures murals, frontals d’altar, marededéus- que ens han arribat d’aquella època, i que són fonamentals per entendre la fe i la vida dels nostres avant-passats que s’establiren, fa mil anys, en aquest racó de món .

 


Allotjaments i restaurants relacionats