Itineraris

A l’entorn dels monestirs del Ripollès

El Ripollès és una comarca que amaga molta història darrera seu i està farcida d’edificacions de culte, entre els seus monestirs, esglésies i esglesioles. Quan el comte Guifré el Pilós va iniciar, durant el segle IX, la seva campanya de reconquesta i repoblació dels territoris que més endavant conformarien Catalunya, va fundar dos dels tres monestirs d’aquestes contrades que esdevindrien de gran importància a l’època i que ens deixarien com a herència tot un seguit d’elements artístics de gran valor.
En aquesta comarca es reflecteix molt bé el paper que l’Església va tenir en l’organització del territori, sobretot gràcies al suport i al patrocini comtal, que va promoure importants edificis religiosos que van contribuir d’una forma molt clara en la vertebració i fixació de la població en un moment fundacional de Catalunya.
El primer monestir que va fundar el comte Guifré va ser el de Ripoll. El cenobi benedictí ràpidament prengué importància, convertint-se en un dels grans nuclis de repoblació de la Catalunya Vella i va esdevenir-ne la seva cèdula d’identitat i gran centre cultural. Pocs anys més tard, el mateix Guifré fundaria el monestir de Sant Joan de les Abadesses, el que va resultar acollir la primera comunitat de monges benedictines del territori català. Com el de Ripoll, el monestir de Sant Joan va adquirir volada amb rapidesa i la seva història també és apassionant. Cas semblant és el que ens trobem a Sant Pere de Camprodon, també de fundació comtal, que també va contribuir a generar ben aviat un nucli de població al seu voltant. Els tres complexos monàstics van ser nuclis de cultura i edificis custodis de moltes obres que val la pena conèixer.
A l’entorn dels monestirs del Ripollès és, doncs, un itinerari que recorre tots aquests centres religiosos que han resultat ser cabdals per la nostra història i el nostre art religiosos. Però també ofereix l’oportunitat de visitar esglésies parroquials com ara les de Mogrony, Molló i Beget. Unes esglésies que, creades també en el marc d’aquesta repoblació i molt relacionades amb els monestirs, van formar una xarxa de població que ha arribat fins als nostres dies i que són una bona mostra de l’arquitectura romànica catalana.


Allotjaments i restaurants relacionats