Predel·la del retaule de Sant Joan Baptista de Valls

Arquebisbat de Tarragona

Segle XVI-XVII | Onofre Fuster

L’antiga església parroquial de Valls, dedicada a sant Joan Baptista i ubicada en el mateix indret que l’actual, ja és esmentada en una escriptura el 1192. Al segle XVI, a causa de l’increment de la població vallenca, s'aprovà la construcció d’un nou temple d'estil gòtic tardà entre els anys 1569 i 1583.

El gran retaule barroc que vestia l'església des del segle XVI (de 24,45 m x 12,20 m), de fusta d'alba daurada i policromada, va ser destruït el juliol de 1936 després de la irrupció al temple de revolucionaris armats que van cremar tota l'estructura i les imatges. L'actual rèplica, fou reconstruït entre l'agost del 1947 i el desembre de 1954, aprofitant elements de l'antic retaule: es recuperaren sis columnes, tres cariàtides, i tots els baix relleus d’alabastre a excepció del central.

La magnífica predel·la va ser laborada sobre alabastre de Sarral per l’escultor de Tortosa Onofre Fuster, qui va obrar els vuit baix relleus que narren el cicle de la Passió. Les escenes envoltades per un estret marc amb incisions curvilínies alternades amb petites boles i bordejades per pedra negra de Valls. Dues, l’Ecce Homo i la Caiguda de Jesús, de format més gran, llueixen a la base dels carrers laterals, les altres sis, l’Oració, Flagel·lació, Coronació d’espines, Preparatius de la crucifixió, Davallament i Visita de les Santes Dones, ornen les cares prismàtiques dels carrers més estrets. Les cares de les columnes del carrer principal estan decorades amb les figures de santa Margarida, santa Úrsula, els sacerdots Aaron i Melchidesec, santa Tecla i santa Maria Magdalena.

(Text: M Joana Virgili i Gasol )

AUDIODESCRIPCIÓ

Fitxa Tècnica

Predel·la del retaule major de l'església de Sant Joan baptista de Valls

Catalunya, segle XVI-XVII

Onofre Fuster

Alabastre