Capella de la Mare de Déu de la Cinta de Tortosa

Bisbat de Tortosa

1672-1754 | Projecte de Diego Martínez

La Catedral de Santa Maria de Tortosa és una de les esglésies que deixa fulminat al visitant en la seva primera visita. Ho provoca, entre altres coses, el fet de ser exteriorment un edifici embolcallat -no fa gaire no tenia una plaça davant la façana-, que fa que hom no s’adoni de la seva magnitud fins que és a dins.

La catedral és un magnífic temple gòtic, proporcionat,  lluminós, solemne, trasbalsador. Una catedral –qualsevol església viva- acaba essent una suma d’intervencions fetes en diferents èpoques, mogudes per novetats devocionals,  canvi en les dinàmiques litúrgiques, nous gustos artístics,etc. L’afegit més important que té la catedral de Tortosa és la capella barroca de la Mare de Déu de la Cinta.

L’any 1179, just acabada la catedral romànica, diu la tradició que la Mare de Déu, flanquejada per Sant Pere i Sant Pau, s’aparegué a un clergue de la Seu i li entregà una cinta, un cinyell del seu vestit en agraïment als esforços per construir la nova catedral dedicada a ella. Per bé que en els primers segles es feia servir la relíquia de la cinta per ajudar a les parteres, a principis del segle XVII es passà de la devoció per l’objecte a la devoció per la Verge, que tingué per primer cop una capella dedicada dins la Catedral. La creixent devoció portà a la necessitat de construir una capella més gran, però aquesta fou una obra molt lenta. Iniciada vers 1672, la capella es conclogué l’any 1754, i encara calgué esperar fins el 1825 per completar-la amb el retaule actual. La capella, amb una nau única i un fals creuer, afavoreix la rellevància del presbiteri, assenyalat per una balustrada i un tavernacle afegits a finals del segle XVIII. Bons materials –marbre de Carrara, jaspi de Tortosa, ònix i àgata, entre altres-, bons executors -el mestre d’obres Diego Martínez i el pintor Dionís Vidal, entre altres-, i un projecte arquitectònic ple d’efectes visuals fan de la capella un dels conjunts barrocs més importants de Catalunya, amb una integració harmònica i modèlica amb el conjunt gòtic general.

Fitxa Tècnica

Capella de la Mare de Déu de la Cinta de la Catedral de Tortosa

1672 - 1754

Projecte de Diego Martínez

Escultura. Marbre, jasp, ònix i àgata