Notícies

La catedral de Santa Maria d’Urgell podria formar part del Patrimoni Mundial de la Unesco

22/03/2019

Ho farà si tira endavant la candidatura perquè el llegat monumental pirinenc sigui considerat Patrimoni Mundial.

La candidatura engloba tretze monuments distribuïts pel territori pirinenc, onze a Andorra −les esglésies de Sant Joan de Caselles, Sant Romà de les Bons, Sant Martí de la Cortinada, Sant Climent de Pal, Santa Coloma, Sant Serni de Nagol i Sant Miquel d’Engolasters, la Torre dels Moros, el jaciment del Roc d’Enclar i el de la Roureda de la Margineda, i la Casa de la Vall−, a més del conjunt catedralici de la Seu d’Urgell i el Castell de Foix, a Occitània.

El projecte Els testimonis materials de la construcció de l'Estat dels Pirineus: el Coprincipat d'Andorra es va presentar el dimecres 13 de març a la Seu d’Urgell en un acte on va intervenir la Delegada de Patrimoni del Bisbat d'Urgell, Clara Arbués, conjuntament amb Joan Reguant i el coordinador del projecte Carles Gascón. A l'acte hi va assistir l'Arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, l’alcalde de la Seu d’Urgell  Albert Batalla i d'altres representants polítics i social de la ciutat.

La candidatura s’ha desenvolupat sobre l'eix de la creació de l'estat andorrà i sobre els seus Pariatges i és una de les primeres iniciatives multinacionals que es presenten a la UNESCO.  El projecte és liderat des del Principat d’Andorra que, des del 2015, ha dut a terme una comparativa amb altres microestats europeus fins a arribar a la conclusió que el model andorrà és únic. En aquest sentit, en l’acte es va explicar que els edificis que conformen la candidatura s’han d’inscriure en un període d’un any a les llistes indicatives d’Andorra, Espanya i França, procés a què el principat andorrà va donar llum verda el febrer passat. La Generalitat ja ha valorat la candidatura i ha remès un informe favorable a l’Estat espanyol perquè aquest el tramiti. Ara, la pròxima etapa és desenvolupar un informe per explicar tota l’essència de la candidatura.

Enllaços