Notícies

Restauren les pintures de Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga

15/01/2019

Aquest gener ha finalitzat la primera fase de la restauració de les pintures romàniques de Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga (Alt Empordà).

Aquesta primera fase dels treballs ha afectat la part central de les pintures, fetes al fresc i que mai havien estat tractades, en les quals es representen escenes de la vida de Jesús: l’entrada a Jerusalem, el Sant Sopar i el lavatori. Les obres de restauració han estat finançades pel Bisbat de Girona, l’Ajuntament de Peralada i Vilanova i la Generalitat, a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

Els treballs, realitzats per l´empresa 4 Restaura amb la supervisió del CRBMC, han permès que les pintures recuperin la seva esplendor. La segona fase, que s’executarà un cop es pugui tancar el finançament,  es treballarà amb la resta de pintures: el Pantocràtor amb els tetramorfs –l´àngel i el lleó; Crist i el bou i l´àliga– i els dos serafins. També les sanefes inferiors, una part de les quals són originals romàniques i la resta, la més inferior, i que són una reinterpretació feta en la intervenció realitzada 1946.

L’església de Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga és una església de planta basilical, amb tres naus capçades amb absis semicirculars i cobertes amb volta apuntada, la central, i de quart de cercle les laterals. A l'absis hi ha pintures murals romàniques, amb el Pantocràtor dins la màndorla, envoltada del tetramorf, probablement del segle XIII, restaurades l'any 1946. Segons els experts, el temple ha estat construït en diverses etapes. A la més antiga, al segle XI, corresponen les naus laterals amb les seves absidioles, d'aparell una mica tosc, mentre que la nau central, potser refeta a causa d'un esfondrament, sembla obrada a cavall entre els segles XII i XIII.