Notícies

El Museu Episcopal de Vic (MEV) acull, fins al 10 de febrer, l'exposició «Oliba episcopus»

30/10/2018

L'acte d'inauguració de l'exposició es va fer el passat dissabte 27 d'octubre i va comptar amb la presència de representants institucionals i eclesiàstics.

Aquesta exposició és la mostra més important que s'ha realitzat fins ara sobre la figura d'Oliba de Cerdanya (971-1046). Vol presentar i contextualitzar un dels personatges més rellevants de la Catalunya Medieval que ara va fa 1000 anys va ser nomenat bisbe d'Osona i que havia estat Abat de Ripoll i Cuixà. L'exposició «Oliba episcopus» forma part del projecte «Episcopus» del Bisbat de Vic i s'ha dut a terme en el marc de l'acord entre el Departament de Cultura de la Generalitat i l'Obra Social "la Caixa".

«Oliba episcopus» exhibeix els testimonis materials i documentals més importants de la vida d'Oliba conjuntament amb altres de coetanis, procedents de diferents col·leccions de Catalunya i d'Europa (Vic, Barcelona, Girona, Madrid, París, Hildesheim, Ciutat del Vaticà). Les dues bíblies de Ripoll i de Roda, promogudes per Oliba, juntament amb els fragments d'una tercera bíblia, la de Fluvià, es reuneixen en aquesta exposició per primer cop des que van ser realitzades i es podran observar en detall gràcies a recursos tecnològics que permeten navegar per algunes de les seves pàgines. Les bíblies de Ripoll i de Roda han estat cedides per la Biblioteca Vaticana i la Biblioteca nacional de França, mentre que l'Arxiu Municipal de Banyoles ha cedit un foli de la Bíblia de Fluvià.

A l'exposició també es pot veure en format de vídeo una reconstrucció virtual de la catedral romànica de Vic cap a mitjan segle XI. Després de més de dos anys de treball científic i gràcies a un acord entre el MEV i la Farinera Centre d'Arts Visuals de Vic, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya, la investigació i l'escaneig 3D han permès reconstruir els dos edificis que tenia el conjunt catedralici d'Oliba: l'església principal de Sant Pere i l'església de Santa Maria «la Rodona», on es va adoptar la nova tècnica constructiva del «primer art romànic».

Altres joies que es poden veure en aquesta mostra són bons exemples del que podrien haver estat algunes creacions artístiques d'Oliba, documentades però no conservades. Entre aquestes destaquen els canelobres de Bernward, bisbe de Hildesheim (Alemanya) que, com Oliba, és conegut pel seu interès en la producció d'art litúrgic; també el primer sudari de Sant Lambert (Bèlgica) que és un espectacular teixit de l'Àsia central que servia per embolcallar relíquies, o el bàcul en forma de bastó, dit de Santa Austreberta (França), que és un dels únics bàculs que es conserven sencers del segle XI.

El comissari de l'exposició, Marc Sureda, conservador del MEV i responsable de formació de Catalonia Sacra, diu que «Oliba episcopus» permet entendre «la dimensió europea» d'un personatge la importància del qual transcendeix el marc geogràfic de Catalunya. Sureda destaca el fet que la mostra es faci ara quan fa 1000 anys que Oliba va ser nomenat bisbe d'Osona perquè «moltes de les seves iniciatives, com els sínodes de Pau i Treva, no les hauria pogut desenvolupar simplement com a abat».

L'acte d'inauguració de l'exposició es va fer el dissabte 27 d'octubre i va comptar amb la presència de representants institucionals i eclesiàstics. A més del Bisbe de Vic i president de la junta de Govern del Museu Episcopal de Vic (MEV) Mons. Romà Casanova també hi van participar cardenal i arquebisbe emèrit de Barcelona, Mons. Lluís Martínez Sistach, el bisbe de Girona i president del SICPAS, Mons. Francesc Pardo, el bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell i el Vicari General d'Urgell i representant personal del Copríncep episcopal, Mn. Josep Maria Mauri.

Enllaços