Notícies

El Bisbat de Tortosa recupera part d'un retaule renaixentista perdut durant la Guerra Civil

22/05/2018

L’historiador Joan Hilari Muñoz, col·laborador de Dertosa Sacra, va ser qui va identificar la peça fa uns anys durant una visita al monestir de Poblet.

El Bisbat de Tortosa ha recuperat el fragment d’un retaule renaixentista de la Catedral de Tortosa que havia estat extraviat després que en plena Guerra Civil Espanyola va ser evacuat el patrimoni artístic de la ciutat. L’historiador Joan Hilari Muñoz, col·laborador de Dertosa Sacra, va ser qui va identificar la peça fa uns anys durant una visita al monestir de Poblet.

El retaule forma part del tabernacle de la Reserva del Santíssim. El va pintar Joan Desi entre els anys 1576 i 1677. L’any 1938 va ser desmuntat i enviat a Poblet juntament amb la resta d’art religiós de la Catedral. Quan el patrimoni artístic tortosí va retornar a la ciutat, la peça ara trobada va quedar extraviada al museu del monestir tarragoní.

Joan Hilari Muñoz ha explicat que ara tornarà a estar completa una de les poques peces d’art renaixentista que es conserven a la ciutat.  La peça recuperada forma part del tabernacle de la Reserva del Santíssim, que està instal·lat actualment a la capella privada del Bisbe, al Palau Episcopal.

El divendres 11 de maig es va formalitzar l’entrega de la peça al bisbat en un acte on van participar, entre d’altres,  el bisbe de Tortosa, Mons. Enrique Benavent, l’Abat de Poblet, Octavi Vilà i l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Rotgé. L’Abat de Poblet considera que el retorn de la peça és un acte  “justícia i reparació” perquè “l’art és sovint víctima innocent dels avatars de la història i dels actes dels humans. I aquesta peça és un bon exemple. Posem la fi a un exili de 80 anys”. Mons. Enrique Benavent va agraït les facilitats posades pels monjos de Poblet per retornar la peça, interès que ja es va concretr «abans que ho demanéssim formalment».

El tabernacle de la Reserva del Santíssim estava abans de la Guerra Civil a la Catedral de Tortosa. Després de la Guerra, la part que va retornar es va instal·lar a la capella privada del Bisbe, al Palau Episcopal, on es manté encara avui en dia.