Notícies

Catalonia Sacra promou una quarentena d'actes per divulgar el patrimoni cultural de l'Església

19/02/2018

La Seu de Manresa ha acollit aquest dissabte la presentació de l’agenda d’activitats culturals d’aquesta iniciativa dels deu bisbats amb seu a Catalunya.

Catalonia Sacra, una iniciativa promoguda directament pels 10 bisbats amb seu a Catalunya, ha presentat aquest dissabte, 17 de febrer, a la sala gòtica de la basílica de Seu de Manresa la seva agenda d’activitats culturals. La programació de 2018 està formada per una quarantena d’actes que, entre febrer i novembre, volen posar en valor i reivindicar la importància del patrimoni religiós a Catalunya.

El Dr. Joaquim Nadal, director de l’Institut del Patrimoni Cultural de Catalunya, ha desglossat la vàlua del patrimoni on posarà el focus Catalonia Sacra els propers mesos. Nadal ha destacat «l’esforç i complexitat» de fer una programació cultural que visualitzi la diversitat i riquesa del patrimoni cultural de l’Església al llarg de tot un any. La presentació l’ha tancat la intervenció del bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova que ha destacat que el patrimoni d’arrel religiosa és «art fruit d’una raó: la fe». L’acte ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent i el Director dels SS TT de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Serarols, entre altres representants institucionals.

Les activitats de 2018 tornen a posar en relleu la importància i la diversitat d’un grapat d’obres cabdals de l’art català que hi ha arreu de l’àmbit dels 10 bisbats. A més del retaule del Sant Esperit de Manresa, que ha servit per iniciar les activitats després de l’acte de presentació, en els propers mesos també seran protagonistes altres retaules com els barrocs de l’església de Santa Tecla i Sant Bartomeu de Sitges (18 de febrer), els retaules de Santa Maria de Colomers (21 d’abril), el retaule gòtic de Sant Salvador de Torrebesses (9 de juny), el retaule de la Concepció de Pujalt (2 de setembre), el de la Mercè de la Catedral de Barcelona (6 d’octubre) o els barrocs de la catedral de Tortosa (20 d’octubre). Altres obres mestres de l’agenda d’activitats seran el claustre del monestir de Santa Maria de l’Estany (7 d’abril), les pintures de la vida de Sant Benet del Monestir de Sant Cugat (21 de setembre), la custòdia de Berga (17 de novembre) o la cadira de la priora de Sixena (24 de novembre).

L’agenda d’activitats culturals també proposa visites i itineraris per temples repartits en diferents punts de la geografia. Entre les propostes hi ha visites a la basílica de Santa Maria de Mataró (14 d’abril), Sant Miquel de Batea (28 d’abril), l’església i el monestir de Sant Feliu de Guíxols (12 de maig), Santa Maria de Covet (15 de setembre) o Sant Miquel i Santa Càndia d’Orpí (29 de setembre). També es proposen itineraris com l’excursió a peu per esglésies entre vinyes de l’Arxiprestat de Vilafranca del Penedès (5 de maig), una ruta per les esglésies de Coaner (26 de maig), per les esglésies de la Vall de Ribes (2 de juny), per alguns temples barrocs a l’entorn de Poblet (13 d’octubre), pel romànic al voltant de les Franqueses (27 d’octubre) o per la Girona Episcopal (10 de novembre), que serà el darrer dels itineraris programats.

Les visites singulars a les catedrals també tenen un pes en la programació. Entre d’altres es podrà conèixer el Palau Episcopal de Tortosa (3 de març), la catedral de Santa Maria de Solsona (31 de març), la Seu Nova de Lleida (19 de maig) o una visita centrada en els elements barrocs de la catedral de Vic (16 de juny).

Enguany, i com a novetat, Catalonia Sacra aprofitarà períodes com Setmana Santa o l’estiu per proposar a través del seu web www.cataloniasacra.cat activitats que el visitant pot fer per lliure. Entre d’altres es proposarà una visita a les portalades romàniques de terra endins (Setmana Santa) o visites per esglésies amb servei d’atenció al visitant (estiu).

Catalonia Sacra també suggereix cada any actes culturals d'arrel religiosa que se celebren arreu del territori i tenen un gran valor com a patrimoni immaterial . Entre d’altres se suggereix la representació d’un fragment de la passió d’Ulldecona que es fa a la Catedral de Tortosa (18 de febrer), la festa de Sant Medir de Barcelona (3 de març), la processó dels Dolors de Peralada (23 de març), les festes sexennals de la Verge de la Vallivana de Morella (segona quinzena d’agost) o les diferents representacions del Cant de la Sibil·la que es fan en esglésies de Barcelona (24 de desembre).

L’agenda d’aquest any, com és costum, presenta 4 tipologies d’actes: la “Descoberta”, que proposa petites rutes guiades que visiten dues o tres esglésies unides per un fil històric o artístic; L’“Obra Mestra”, que és una conferència d’un especialista davant una obra patrimonial de notable valor; les visites a “La Catedral”, on es mostra alguna part més poc coneguda d’aquests temples i el «Patrimoni Immaterial”, on es convida a l’assistència a un acte rellevant d’arrel religiosa on el patrimoni cultural hi té una presència important.

Descàrrega de documents