Notícies

Inaugurades les obres de restauració de l’església romànica de Sant Serni de Meranges

09/10/2017

Les obres han permès arreglar els problemes més greus que tenia el temple, com ara la humitat i la degradació dels paraments.

Finalitzades les obres de restauració de l’església de Sant Serni de Meranges (Cerdanya).  Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, va presidir el 29 d'octubre, la inauguració de les obres que han permès actuar tant a l'exterior com a l'interior del temple i que han suposat una inversió de 130.000 euros. Sant Serni de Meranges és un edifici romànic tardà, d'una sola nau, modificat i ampliat al llarg dels segles. És obra de finals del segle XII o ja de ple segle XIII. Aquesta parroquial és documentada ja en l'acta de consagració de la Seu d'Urgell, que estudis recents situen cap a finals del segle X (i no l'any 839 com tradicionalment s'havia establert). Inicialment havia estat possessió del monestir de Ripoll.

Segons informa el Bisbat d’Urgell, les obres han permès arreglar els problemes més greus que tenia el temple, com ara la humitat i la degradació dels paraments i, alhora, adequar l'església al bon funcionament. Igualment, un dels objectius de l'actuació ha estat conservar i posar en relleu el patrimoni arquitectònic i artístic. Així, a l'exterior s'ha fet un drenatge perimetral i s'ha millorat l'evacuació d'aigües per reconduir-les a la xarxa de clavegueram; també s'han reintegrat i consolidat els paraments de l'absis i s'han arranjat punts malmesos de les cobertes.

Pel que fa a l'interior, on no es feia cap millora des dels anys setanta, s'hi ha fet una reforma integral. En aquest apartat, s'ha substituït el paviment de fusta i té un sistema que facilita la ventilació amb petites separacions entre les peces i la subestructura, i s'han substituït els tancaments per uns de nous que també ajuden a la ventilació. En paral·lel, al tancament de l'òcul, que també s'ha fet nou, s'hi ha incorporat un mecanisme que permet la seva obertura manual, i s'ha substituït el cancell d'entrada per un que permet una visió de l'interior de l'església.

Tot i aquesta important actuació encara queden algunes actuacions pendents com la restauració de la façana, la portalada i el pòrtic romànic de l'entrada, un dels elements més destacats de l'església romànica de Sant Serni.  La restauració ha posat al descobert unes pintures barroques que han quedat parcialment a la vista en espera que en un futur es puguin restaurar totalment. Es tracta de pintures datades del 1728, que podrien ser, per la data i la seva qualitat, del mateix artista que va pintar Sant Climent de Talltorta, a Bolvir.

El projecte l'han executat el departament de Cultura de la Generalitat, l'Obra Social la Caixa a través del programa Romànic Obert i el Bisbat d'Urgell, que és el propietari de l'església.