Notícies

Una cinquantena d’activitats culturals per reivindicar l’alt valor del patrimoni de l’Església

27/03/2017

El periodista i historiador, Enric Calpena, ha estat l’encarregat de presentar la quarta edició que inclou una cinquantena d’actes que tenen per objectiu divulgar el patrimoni cultural de l’Església.

Les activitats volen posar en relleu la importància d’un grapat d’obres cabdals de l’art català. Entre d’altres s’explicaran retaules com els gòtics de Santa Maria de Tots els Sants de Sant Cugat del Vallès (9 de setembre) o el retaule major de la catedral de Tortosa (21 d’octubre), com el retaule major renaixentista de Poblet (17 de juny), o com els barrocs del Roser de Sarrià (29 d’abril), recentment restaurat, els de Santa Tecla de Sitges (25 de novembre), o l’espectacular capella de la Mare de Déu dels Colls, a Sant Llorenç dels Munts (23 de setembre). Es proposa la visita a temples parroquials com Tavertet, Rupit i Cabrera, a Osona (22 d’abril), Maials i la Granadella (13 de maig), al Bisbat de Lleida, la parroquial de Lloret de Mar (30 de setembre), o la d’Horta de Sant Joan (4 novembre), entre moltes d’altres. S’explicaran petites històries de les catedrals, com la dimensió gòtica de la catedral de Vic (16 de setembre), els tresors barrocs de la catedral de Tarragona (18 de novembre), o el claustre gòtic de la Seu Vella de Lleida (14 d’octubre). També es fixarà la mirada en petits tresors, com les arquitectures efímeres de l’església del Segueró, a Beuda (1 d’abril), o les dues marededeus gòtiques de Prats de Rei, a l’Anoia (7 d’octubre). Un dels “Taller de Patrimoni” ens portarà a conèixer l’Arxiu Episcopal de Vic (10 de juny), després d’haver conegut els diferents tipus de documentació que ha generat l’Església en els seus segles de funcionament.

L’agenda té 5 tipologies d’actes: la “Descoberta” proposa petites rutes guiades que visiten dues o tres esglésies unides per un fil històric o artístic; L’“Obra mestra” és una conferència d’un especialista davant una obra patrimonial de notable valor; les "Visites a la catedral”, mostren alguna part més poc coneguda d’aquests temples; El “Taller de patrimoni” combina una sessió teòrica sobre algun àmbit patrimonial amb una visita pràctica; Finalment, l’”Acte convidat” incorpora a l’agenda el patrimoni immaterial, convidant a assistir a algun acte litúrgic de rellevant significat cultural.

Cada bisbat escull quines seran les esglésies i les obres protagonistes de l’any, i aporta també els ponents i els guies de les activitats, d’entre els màxims coneixedors d’aquell patrimoni en concret.

Enllaços