Notícies

El Museu d'Art de Girona dedica una exposició a Mn. Pere Valls

15/02/2016

El Museu d'Art de Girona acull, fins al 29 de maig, l'exposició "Orígens d'un museu. La col·lecció de Mn. Pere Valls".

Aquesta és la primera exposició antològica dedicada a aquest col·leccionista d'art que a cavall dels segles XIX i XX va aplegar una important col·lecció de materials i obres molt variats que van permetre iniciar el Museu Diocesà, actual Museu d'Art de Girona.

L’exposició, comissariada per Francesc Miralpeix i Gabriel Alcalde, busca recrear l’ambient dels antics gabinets de curiositats i aplega una important representació d’objectes de la col·lecció que mossèn Valls va reunir al llarg de la seva vida.

Mn. Valls va formar, al llarg de la seva vida, una gran col·lecció d’objectes d’art molt heterogènia, que comprenia des d’il·lustracions de capses de llumins o petites reproduccions de relleus en guix fins a obres artístiques de gran qualitat. La seva avidesa col·leccionista li va permetre aglutinar una de les pinacoteques més notables del moment en l’àmbit gironí, amb obres de Marià Vayreda, Josep Berga i Boix, Federico de Madrazo, Ramon Cases, Antoni Utrillo o Marià Fortuny. A banda d’aquesta diversitat d’objectes, va reunir una important biblioteca amb  gran quantitat de gravats, manuscrits inèdits i obres del segles XVI al XIX.
Gràcies als vincles i relacions amb la burgesia barcelonina va convertir-se en una figura de confiança de membres de l’alta societat i personalitats com Mn. Jacint Verdaguer dels quals va heretar la seva passió per el col·leccionisme.

Una de les darreres voluntats de Mn. Valls  va ser la creació d’un museu a partir de la seva col·lecció, que va llegar al seminari de Girona, i la d’una biblioteca que recollís tot els seus llibres i documents a l’església de Sant Esteve d’Olot. Aquest primer museu serà l’embrió del futur Museu Diocesà de Girona i més tard proveirà d’objectes l’actual Museu d’Art.
La mostra permet una reflexió sobre les col·leccionisme de finals de segle, sobre les primeres museologies i museografies al estil de gabinets de curiositats, però sobretot permet conèixer un personatge singular, poc conegut fins  ara i, treure a la llum unes col·leccions úniques que normalment reposen en magatzems i que ara s’agrupen de nou per a recrear l’antic Museu-Biblioteca de Mn. Pere Valls.

Ja fa molt temps que els dos comissaris van iniciar un intens treball de recerca que el novembre de 2015 van recollir en un llibre.  Ambdós han fet el dibuix del personatge i han aprofundit en aquest pou sense fons de la recerca d’unes col·leccions que encara avui els aporten sorpreses. Aquest treball ha estat la base de l’exposició que ara es presenta i que s’acompanya d’una publicació que recull els trets més importants de la vida i la col·lecció de Mn. Valls.

Enllaços