Notícies

Acaba la primera fase de la restauració de les pintures murals de l'església de Sant Martí de Palafrugell

01/02/2016

Aquesta actuació ha consistit en consolidar i restaurar les pintures de la part central del presbiteri, d’un ull de bou i un sector de la Capella Fonda.

Les pintures, fetes als anys 40, són una obra de l'artista Guillem Soler. La intervenció, realitzada per l'empresa 4Restaura, ha consistit en la neteja de les superfícies, reparar les esquerdes, recompondre les parts danyades i fixar els pigments perquè no es deterioressin. A part dels murals, també s'han restaurar una sèrie d’imatges a les columnes del presbiteri i, posteriorment, s'ha il·luminat per visibilitzar-les més. Les obres es trobaven en molt mal estat a causa de les humitats, les filtracions d’aigua i el fum dels ciris que anteriorment ornamentaven aquest espai de culte. Així es va detectar en un estudi que va encarregar la mateixa parròquia ara fa dos anys. Davant d’això es va decidir que es portaria a terme una restauració completa però per etapes, segons els diners que disposessin.

Segons ha explicat el rector de la parròquia, Felip Hereu, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, aquest mes de febrer s'iniciarà la segona fase de la restauració que es focalitzarà en dos dels sis plafons situats al costat del plafó central al presbiteri. Possiblement, i depenent de la disponibilitat de pressupost, es faria un tercer plafó.  Aquestes actuacions tenen un cost 14.000 euros i , com en la primera fase, es finançaran gràcies a les donacions voluntàries de feligresos, veïns i empreses.

Guillem Soler Gatvillaró que va néixer el 1905 a Tarragona però que va viure gran part de la seva vida a Barcelona, on va morir el 1971. Soler va realitzar les pintures per encàrrec de l’antic mossèn de la parròquia que volia tornar a fer lluir l’església després dels incendis que s’hi van produir durant la Guerra Civil.