Notícies

"El Nostre Nadal" commemorarà el 25 aniversari de la mort del músic Francesc Civil

21/01/2016

Tot i que les activitats del curs 2016 de Catalonia Sacra no començaran fins al mes de març, el Bisbat de Sant Feliu de Llobregat proposa, com a acte convidat de Catalonia Sacra, el concert «El Nostre Nadal».

Aquest concert es farà el diumenge 24 de gener a 2/4 de 7 de la tarda al Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei (Baix Llobregat), i comptarà amb la participació de la Coral Sant Jordi, de Quòdlibet Grup Coral i de la GIO Orquestra. El concert serà un acte d'homenatge a Francesc Civil, reconegut compositor català de música religiosa nascut en aquest municipi del Baix Llobregat, del que es commemora el 25 aniversari de la seva mort.

Una de les singularitats del concert és que s'interpretaran peces de Civil i s'estrenarà una nova versió de «El Nostre Nadal», una composició formada per  15 peces en forma de cantata per a cor mixt i orquestra, composta entre els mesos de març i juny de l'any 1956 i dedicada a M.D.G. Aquesta peça, que no s'ha estrenat mai tal com va ser composta inicialment. «El Nostre Nadal» va ser encarregada pel P. Ireneu Segarra per a la Capella de Montserrat però, per una sèrie de raons, no la van poder enregistrar i llavors el P. Segarra va escriure a Francesc Civil que proposaria a l'Oriol Martorell que ho fes la seva coral, cosa que aquesta no arribà a fer-se. Ara, doncs, 50 anys després, s'ha pogut estrenar.

Francesc Civil (Molins de Rei,  1895 – Girona, 1990) és una figura clau per comprendre el món musical de la segons meitat del segle XX. Aquest organista va ser un gran compositor de música religiosa. Va estudiar a l'Escolania de Montserrat i  es va traslladar a França per acabar els estudis de batxillerat. Allà va ingressar a l'Schola Cantorum de París, on va obtenir els diplomes d'harmonia, contrapunt, piano i cant gregorià, Va ser organista, entre d'altres, de la Catedral de Girona. Va ser el fundador del Conservatori Oficial de Música de Girona (el qual va dirigir fins a 1966). Va obtenir nombrosos reconeixements i premis en la seva carrera.