Notícies

El Museu Episcopal de Vic (MEV) acull, fins el 14 de febrer, l'exposició «Viatjar a l'Edat Mitjana»

12/01/2016

Aquesta exposició és un viatge espai/temps per mostrar al visitant com era la mobilitat en el món medieval i com ha evolucionat el concepte de viatge, ara que el turisme és un dels principals sectors econòmics mundials.

«Viatjar a l’Edat Mitjana» vol acostar al visitant als viatges reals i imaginaris durant l’època medieval. Reuneix un centenar d’objectes procedents d’una dotzena de museus catalans i de la resta d’Europa, alguns dels quals van acompanyar als viatgers que es movien pel món amb motivacions molt diferents. El comerciant, el pelegrí, el noble o l’artista són alguns dels perfils de viatgers medievals que queden reflectits en l’exposició.
El viatge en l'imaginari del cristianisme i els viatges de clergues i pelegrins tenen un paper molt destacat en l'exposició. La religió és, encara ara, un motiu de desplaçaments importants arreu del món. Aquest fet ja es produïa a l’edat mitjana. Els responsables eclesiàstics es movien o per les seus episcopals o per anar a Roma per resoldre aspectes administratius i espirituals. En el cas del cristianisme, i a diferència d’altres religions, el pelegrinatge no és obligatori. Tot i això en aquest període es consolidà la pràctica de visitar cossos sants i relíquies amb l’esperança d’obtenir beneficis espirituals. Jerusalem, Roma o Santiago de Compostela ja rebien una gran quantitat de pelegrins, fet que va provocar una millora en camins i ponts. Això també va obligar a la construcció d’alguns serveis com podien ser els hospitals de pelegrins. Més enllà dels grans centres de pelegrinatge, molts altres santuaris d’un àmbit més local i regional també generaven mobilitat.
Malgrat que molts cristians del període medieval no havien fet mai cap viatge, la idea del desplaçament sempre va ser present en el seu imaginari. Les Sagrades Escriptures, que eren àmpliament conegudes, reflectien la idea del viatge. El desplaçament del poble hebreu cap a la terra promesa, la fugida a Egipte o el viatge dels Reis Mags en són només alguns exemples. Aquests cristians, però, també veien la mobilitat en el seu dia a dia ja fos amb la presència de relíquies de sants de terres llunyanes en els diferents altars de les esglésies d’occident, pels recipients preciosos que les contenien i que podien venir de països exòtics o pel salpàs, una tradició cristiana consistent en beneir fins als punts més remots del territori parroquial La idea del viatge però, també hi era present en el vessant més espiritual: la vida terrenal com a camí cap a la vida eterna.

«Viatjar a l'Edat Mitjana» és l'exposició més ambiciosa que ha fet fins ara el Museu Episcopal de Vic i s'ha produït conjuntament amb Musée de Cluny-Musée National du Moyen Âge (França), el Museo Nazionale del Bargello de Florència (Itàlia) i el Museum Schnütgen de Colònia (Alemanya).

Descàrrega de documents
Enllaços