Notícies

Inauguren la restauració del finestral romànic del campanar de la catedral de Solsona

11/12/2015

Aquest divendres 11 de desembre està previst l'acte d'inauguració de la restauració del finestral romànic del campanar de Solsona que es troba a la sala nova del Museu Diocesà i Comarcal.

Els treballs que s'han realitzat en el darrer mes, es defineixen com a conservació-restauració. És a dir, s'ha netejat i consolidat el finestral sense fer-ne la reconstrucció de les parts desaparegudes. La neteja ha consistit en extreure els elements impropis afegits en diversos moments (restes de ciment, calç, alguns maons que cobrien pèrdua de pedres,…) i s'han estabilitzat aquelles parts on hi ha hagut disgregacions, descamacions i fissures i així retornar consistència a la construcció.

Aleix Barberà i Sílvia Marín, tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, han dut a terme una intervenció al finestral romànic. Aquesta part del campanar, durant anys, va quedar amagada en un passadís dins les dependències del palau episcopal i posteriorment sales del museu. El finestral consta de dues obertures amb arc de mig punt decorades amb arquivoltes i columnes. El conjunt destaca per l’acurat treball de la pedra amb decoracions en forma de motius vegetals i escacats. És un dels pocs elements que conservem in situ del que es creu que va ser la majestuosa església romànica de Santa Maria de Solsona.

Durant les setmanes que els restauradors treballaran al museu està previst que vinguin a conèixer el seu treball diverses escoles de Solsona i comarca. Vindran alumnes des de 5è de primària fins a 2n d’ESO, interval d’edats en el qual es treballen temes com ara el romànic, els gremis artesans –en aquest cas els picapedrers-, història de Solsona,… tot de temes que seran relacionats amb el campanar i, en conseqüència, amb la restauració del mateix.

El Museu Diocesà i Comarcal té previst organitzar una visita per conèixer el procés de restauració i el treball final: el finestral romànic del campanar de la catedral de Solsona en ple esplendor després d’anys d’ocultació.