Notícies

L'orgue de Montserrat és el primer protagonista dels nous Tallers de Patrimoni

03/11/2015

El nou orgue de Montserrat és el protagonista del primer Taller de Patrimoni, una nova activitat que des d'aquest any promou Catalonia Sacra.

El Bisbat de Sant Feliu de Llobregat estrena el dissabte 7 de novembre aquesta nova activitat. Els nous Tallers de Patrimoni seran sessions de treball sobre un determinat àmbit del patrimoni cultural (música, orfebreria, indumentària...) que tenen una primera part de context històric o tècnic i una segona part d’experiència o de visita a elements singulars del patrimoni. El pare Ramon Oranias, monjo benedictí i organista de Montserrat, serà l'encarregat de guiar aquesta primera sessió tan original, teòrica i pràctica alhora, amb la paraula i la música com a protagonista.

La música és un tret essencial de les societats humanes des de l’inici de l’espècie, un vehicle fonamental en la seva recerca de l’expressió, la creació d’emocions i la transmissió de missatges. En les celebracions litúrgiques cristianes, la música i el cant han tingut i tenen un paper cabdal. I d’entre els instruments que hi participen, l’orgue és potser el més representatiu, present ja a les esglésies de Catalunya des del segle X.

 

Conferència sobre la Cripta de la Colònia Güell

El dia abans d'aquesta activitat, el mateix Bisbat de Sant Feliu també organitza una altra activitat en el marc de Catalonia Sacra. El divendres 6 de novembre, el Dr. Gustavo Garcia, arquitecte i president de l'associació Amics de Gaudí, impartirà una conferència sobre la Cripta de la Colònia Güell, obra d'Antoni Gaudí. Aquesta activitat es fa coincidint amb els actes del centenari de la consagració de la cripta. L'activitat es farà a les 7 de la tarda a la mateixa cripta.

L’intens contacte entre Gaudí i Eusebi Güell va donar llum a moltes de les obres mestres de l’arquitecte. Una d’elles és la planificació de la colònia tèxtil, reinstal·lada a Santa Coloma de Cervelló. Dins d’aquest espai l’arquitecte va projectar una església espectacular per al culte dels treballadors de la fàbrica. La mort del promotor i la falta de voluntat dels hereus de continuar amb el projecte, va fer que només es pogués executar la cripta, dedicada al Sagrat Cor de Jesús, que es va construir entre 1908 i 1915.