Notícies

Dertosa Sacra s'endinsa en el cadirat renaixentista del cor de la Catedral de Tortosa

19/10/2015

L'historiador Joan Hilari Muñoz, estudiós del patrimoni, pronunciarà una conferència sobre aquesta obra de Cristóbal de Salamanca el dissabte 24 d'octubre.

El Dr. Joan Hilari Muñoz parlarà sobre el valuós cadirat del cor de la Catedral de Santa Maria de Tortosa en una conferència que es farà el dissabte 24 d'octubre a les 11 del matí. Aquest cadirat renaixentista és l'Obra Mestra proposada aquest any en el marc de les activitats de la iniciativa de dinamització del patrimoni Dertosa Sacra. Aquesta activitat té un cost de 3 euros, ja que inclou entrada a la catedral i l’exposició permanent. Es recomana fer inscripció al correu electrònic reserves@cataloniasacra.cat o al telèfon 693720202.

Aquest cadirat s'exposa en la principal sala de l'exposició permanent d'art sacre de la catedral de Tortosa. Està en l'antic dormitori canonical, un magnífic exemple d'arquitectura gòtica coberta amb arcs diafragma. En aquest espai s'hi mostren, d'una banda, el magnífic cadirat del cor de la catedral, el moble renaixentista més gran de Catalunya, obra del taller de Cristóbal de Salamanca (1587-1593), tallat amb fusta de roure i amb uns respatllers decorats amb relleus molt interessants i una selecció de peces d'argenteria del tresor de la seu, formada per un seguit de peces litúrgiques del gòtic, renaixement i barroc. Entre aquestes hi destaquen el bust de sant Eulali, la custòdia processional del Corpus (la millor peça d'argenteria valenciana del segle XVII) i la imatge de la Mare de Déu de la Cinta, de Francesc Via, obrada a Barcelona durant els primers moments de la Guerra de Successió.

El ponent Joan-Hilari Muñoz (Tortosa, 1965) és catedràtic d'ensenyament secundari i historiador. És col·laborador i assessor històric del bisbat de Tortosa i ha publicat diversos estudis al voltant del patrimoni artístic de la catedral de Tortosa