Notícies

Catalonia Sacra proposa conèixer els valuosos retaules barrocs del Moianès i el Lluçanès

03/06/2015

El Dr. Francesc Miralpeix guiarà aquesta primera descoberta per esglésies on es poden veure retaules en molt bon estat de conservació.

Catalonia Sacra estrena una nova descoberta que vol mostrar la singularitat i alt valor dels retaules barrocs que hi ha al Lluçanès i al Moianès. La primera edició d'aquesta ruta guiada, proposada des del Bisbat de Vic, es farà el diumenge 14 de juny i tindrà aturades a les esglésies de Sant Boi de Lluçanès, Santa Maria d'Oló i Sant Joan d'Oló. Aquesta primera edició de la ruta «Els retaules barrocs del Moianès i el Lluçanès» serà guiada pel Dr. Francesc Miralpeix, un dels principals especialistes en art barroc de Catalunya. Les inscripcions per participar en aquesta primera visita es poden fer a l'adreça electrònica reserves@cataloniasacra.cat o al 693 720 202.


Aquests retaules s'han conservat en bon estat, ja que no es van veure afectats pel cop de 1936. El juliol de l’any 1936 -en l’esclat de la revolució que va seguir al cop d’estat de Franco- la gran majoria de les esglésies de Catalunya van ser incendiades. Es van perdre una infinitat de retaules, pintures i escultures que s’havien anat acumulant en els temples des de feia 200, 300, 400 anys. D’aquesta crema sistemàtica se n’escaparen –per diferents raons- alguns temples escadussers com són el cas de Sant Boi de Lluçanès, Santa Maria d'Oló i Sant Joan d'Oló. El resultat de tot això és una experiència excepcional que permet visitar retaules barrocs que mostren l’evolució artística i iconogràfica de l’escultura i la pintura catalanes des del segle XVII fins al segle XIX. La seva visita i coneixement permet transportar a una altra època i entendre l’espiritualitat i la socialització d’unes comunitats que ens van precedir.