Notícies

Catalonia Sacra mostra el sostre de la Catedral de Vic

04/05/2015

Aquesta singular visita, que obre les activitats d'aquest any de Catalonia Sacra al Bisbat de Vic, es farà el dissabte 9 de maig.

Catalonia Sacra (CS) inicia aquest dissabte 9 de maig les seves activitats del 2015 al Bisbat de Vic. Ho fa amb l'activitat "Catedral" que permet al visitant fer una visita singular de la catedral o amb elements relacionats. Aquest 2015 es proposa una visita molt singular: una passejada pel sostre de la Catedral de Vic. Aquesta visita començarà a les 10 del matí i estarà guiada per Rafael Vila, arquitecte del pla director de la Catedral de Sant Pere de Vic. La visita començarà a les 10h davant la porta principal de la catedral. L'activitat, amb un preu de 5 euros, requereix reserva prèvia que s'ha de fer al correu reserves@cataloniasacra.cat o al telèfon 693720202.

L’incendi de la catedral de Sant Pere de Vic ocorregut l’any 1936 va deixar el gran edifici sense sostre. L’any 1940, en cobrir-se de nou, els responsables de les obres enginyaren un extraordinari entramat d’envanets que va permetre cobrir amb garanties un edifici tan gran, salvant les dificultats tècniques, econòmiques i materials del moment. La visita de Catalonia Sacra permetrà passejar-se per aquesta mena de llimbs situats entre les teules i les voltes de la Catedral i poder entendre i comprendre aquest sistema constructiu i conèixer un àmbit arquitectònic sense gaires equivalents. Sens dubte, una manera ben diferent de visitar la seu episcopal vigatana.

La Catedral de St. Pere de Vic és la seu de la diòcesi de Vic. Conserva dos esplèndids testimonis del seu passat romànic, el campanar i la cripta, que ens recorden que fou el mateix bisbe i abat Oliba qui la va fer reconstruir durant la primera meitat del segle XI. Segles més tard, la nau romànica va ser substituïda per un conjunt de notable qualitat. Darrera de la façana neoclàssica es descobreix un interior ample amb tres naus de voltes blanques, en els murs del qual les pintures de Josep Maria Sert impressionen per les seves composicions agosarades i pel fascinant contrast de l’or brillant amb la foscor de les ombres. Al deambulatori es pot contemplar l’extraordinari retaule gòtic de Pere Oller, antigament a l’altar major, i al costat sud es conserva, malgrat totes les aventures constructives que ha patit, un bellíssim claustre del segle XIV, centrat pel monument dedicat al filòsof Jaume Balmes.