Notícies

La Capella de la Pietat exposa l’excepcionalitat de l’art Renaixement produït a la Seu d’Urgell

19/05/2022

La remodelació que ara s’ha inaugurat és la primera fase per a la renovació integral del Museu Diocesà d’Urgell.

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus (DIM), el Museu Diocesà d’Urgell va inaugurar aquest dimecres les obres de museïtzació de la Capella de la Pietat. L’actuació s’ha centrat en la recuperació de l’espai arquitectònic de la capella, d’origen renaixentista però remodelada a principis del segle XX amb estil neogòtic. Ha calgut una intervenció de pintura restaurativa que ha permès posar en valor la policromia del presbiteri i del conjunt de la nau.

Pel que fa a l’adequació museogràfica de les obres d’art que s’hi exposen, s’hi ha instal·lat un mobiliari i s’ha dissenyat una il·luminació específica per afavorir la  presentació i contemplació adient de les obres.

Més enllà de posar al dia aquest àmbit del Museu, l’objectiu de la intervenció a la Pietat és explicar l’excepcionalitat de l’art del Renaixement produït a la Seu d’Urgell; en aquest sentit, la museïtzació pretén posar de manifest la riquesa creativa del segle XVI a l’entorn catedralici d’Urgell, fent dialogar les obres de l’escultor Jeroni Xanxo amb la música del mestre de capella Joan Brudieu. Un altre propòsit de l’exposició a la capella és explicar com funcionava una catedral al segle XVI, quins membres en formaven part i quines tasques duien a terme.

El cost de les actuacions executades durant el darrer any ascendeixen a 649.000 euros. El 60% l’hi ha aportat la Fundació Museu Diocesà d’Urgell i el 40% la Generalitat de Catalunya. Pel que fa al cost de la intervenció cal afegir l’import de la restauració de les obres d’art que ha suposat uns 250.000 euros.

La remodelació de la capella de la Pietat és la primera fase per a la renovació integral del Museu Diocesà d’Urgell, que preveu ampliar els espais museístics actuals, amb més metres quadrats d’exposició i nous àmbits destinats a les persones, com són una sala d’exposicions temporals, una aula didàctica i un espai familiar; i amb la ferma voluntat d’integrar la catedral en l’itinerari del visitant com a element essencial en el nou discurs.

L’acte inaugural va ser presidit per l'Arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives i va comptar amb la participació de representants de diferents institucions públiques i culturals.