Notícies

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona remodela la museografia de la sala on s'exposen les pintures de Pedret

18/05/2022

El conjunt constitueix unes pintures murals incomparables amb cap altre en l'àmbit europeu.

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ha remodelat la sala on s'exposen les pintures murals de Sant Quirze de Pedret. La museografia que hi havia en una de les sales més icònica del museu era dels anys vuitanta. Ara, quaranta anys després, s'ha remodelat després del treball fet per un equip multidisciplinari. Entre les actuacions que s'hi han fet hi ha la restauració de les pintures murals que ocupen l'absis, la reformulació de la il·luminació o la inclusió d'algunes taules de llum on es complementa més informació sobre la iconografia de l'absis explicant les figures de l'Orant i el Cavaller i exposant com es realitza un arrencament d'una pintura mural.

Aquest conjunt consta de les pintures de l'absis central -romàniques i preromàniques-, que es conserven al Museu de Solsona, i les de les dues absidioles laterals, que es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya. El conjunt sencer constitueix unes pintures murals incomparables en l'àmbit europeu per diferents motius. En primer lloc, perquè les dues pintures preromàniques constitueixen un exemple pràcticament únic de pintura d'aquesta època i són un clar exemple del que degué ser el primer programa decoratiu de l'església entorn de l'any 1000. Per altra banda, les segones pintures del segle XII tenen una gran qualitat artística i presenten un programa iconogràfic, el Judici Final, que no té paral·lels en la pintura mural romànica catalana.

El projecte de remodelació ha consistit en una restauració de les pintures per tal de fer-ne una neteja i una fixació millorant la seva preservació i conservació. En segon lloc, s'ha portat a terme tot un projecte de digitalització en col·laboració amb el grup de recerca ARS PICTA, vinculat a la Universitat de Barcelona, i ViRVIG, vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Girona. El material obtingut permet visualitzar les pintures en el seu context juntament amb les que es troben al MNAC aconseguint, així, que el visitant tingui la imatge més aproximada possible a la que tenia l'espectador romànic. Finalment, s'ha adequat la sala amb nous plafons informatius, vitrines i un nou projecte d'il·luminació.

L'acte d'inauguració es va fer el dissabte 14 de maig, coincidint amb la Nit dels Museus i va comptar amb la presència del bisbe de Solsona, Francesc Conesa; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el director del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Carles Freixes i l'alcaldessa de la ciutat, Judit Gisbert.

Aquesta nova museografia ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació "la Caixa", dins el programa Romànic Obert, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.