Notícies

Josep Minguell inicia la fase final de les pintures al fresc de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega

24/02/2022

Prèviament, s’han retirat amb la tècnica de l’strappo unes pintures de Francesc Marsà que ara s’ubicaran en una capella lateral.

L’artista Josep Minguell ha iniciat els treballs de la darrera fase del cicle de pintures al fresc de l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega (Urgell). Es tracta d’un conjunt de pintures iniciat l’any 2006 en aquest temple del Bisbat de Solsona que un cop finalitzat sumarà 1.014 metres quadrats i serà un dels exemples més grans del món en pintura mural contemporània. Però per continuar amb el treball, el muralista ha hagut de fer una aturada per tal de rescatar obra del pintor targarí Francesc Marsà, segons han explicat fonts des del Bisbat, la Parròquia de Tàrrega i l’Ajuntament de la ciutat.

L’artista, conegut popularment com pintor Marsà, és autor de quatre figures pintades, isolades i disperses situades als laterals del mur frontal de l’absis de l’església que actualment restaven amagades sota quatre fustes de contraplacat, i que Minguell ha volgut rescatar ja que es tracta de les úniques restes que es conserven de la decoració de l’absis que l’any 1950 va executar Marsà.

Per fer-ho, Minguell ha comptat amb la col·laboració de professionals de l’Institut Universitari de Restauració del Patrimoni de València que s’han desplaçat fins a Tàrrega per arrencar les pintures a l’oli, mitjançant la tècnica de l’strappo. El procés s’ha dut a terme sota la supervisió tècnica del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) precedida d’un assaig in situ, que en va confirmar la viabilitat.

L’objectiu és que les quatre imatges pictòriques arrencades es traspassin a tela i a suport rígid de pes lleuger, per tal de reubicar-les en una capella lateral de l’església i segueixin formant part del patrimoni artístic del temple.

 

Darrera fase d'una obra única

L’artista Josep Minguell treballa des de fa unes setmanes en el seu nou projecte de pintura mural al fresc que estarà a la zona del presbiteri de l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, on plasmarà la llum de l’alba. Es tracta d’un projecte molt especial ja que suposarà la culminació de l’obra pictòrica que va iniciar al temple el 2006. Els nous frescos ocuparan 214 metres quadrats. El propi artista va explicar aquest ambiciós projecte en una activitat organitzada per Catalonia Sacra en les Jornades Europees del Patrimoni (2021).

Minguell va explicar que el seu treball consisteix a pintar fragments del mur que, primer, cobreix amb una espècie de morter (barreja de calç i sorra de marbre) i, mentre aquesta pasta encara és fresca, pinta a sobre amb pigments minerals.

Enllaços