Notícies

Actuació de restauració al cimbori de l’església del monestir de Sant Cugat

14/02/2022

Les actuacions, que han obligat a instal·lar una gran bastida al mur exterior de l'església i al voltant del cimbori, s’allargaran aproximadament uns 6 mesos.

Des del desembre s'estan executant les obres de restauració de la part aèria del cimbori de l'església del monestir de Sant Cugat del Vallès. Les actuacions s'allargaran durant 6 mesos i han obligat a instal·lar una gran bastida. El pressupost de l'actuació és d'uns 200.000 euros aportats per l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, amb el suport de la Generalitat.

El cimbori i el campanar són les parts aèries de l'església més visibles però també les més exposades a la intempèrie. Aquesta actuació vol corregir el deteriorament que l'aigua, la contaminació ambiental o la presència de nius d'aus poden produir al conjunt. La restauració de l'exterior del cimbori se centra en els paraments, i en especial en la neteja i consolidació dels carreus erosionats i de les rajoles del campanaret, substituint aquelles que no es puguin mantenir. També es refarà el sistema de cobertes original i es recuperaran els desguassos, millorant l'evacuació d'aigua pluvial per frenar les filtracions dins l'església. Finalment, s'instal·larà un sistema antiaus, il·luminació i elements per facilitar el manteniment continu, segons expliquen des dels museus de Sant Cugat.

El monestir de Sant Cugat és un dels majors exponents de l'art medieval de Catalunya. El claustre és considerat una joia de l'escultura romànica, dels més importants d'Europa, i un dels més ben conservats. Destaca la decoració dels 144 capitells únics. L'església és un lloc privilegiat per poder observar clarament la transició del romànic al gòtic. El monestir forma part de la Xarxa d'Esglésies de Catalonia Sacra.

 

  Eurocatalana