Notícies

Acaba la restauració de les pintures del presbiteri de l’església de Sant Llorenç de Morunys

31/01/2022

A més de  les pintures barroques existents també s’ha actuat en les pintures romàniques de l'absis central.

Ha finalitzat les obres de consolidació i restauració de les pintures del presbiteri de l'església de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès). L'actuació que han executat els tècnics de l'empresa de Conservació De Patrimoni 4restaura en volia frenar el deteriorament provocat pel pas del temps. Mons. Romà Casanova, administrador apostòlic del Bisbat de Solsona i Bisbe de Vic, va presidir el 23 de gener l'acte d'inauguració.

Amb aquesta intervenció s’han restaurat les pintures barroques existents al presbiteri i també part de les pintures romàniques de l'absis central. L'actuació ha tingut una durada d'uns tres mesos, durant els quals hi ha hagut una bastida de grans dimensions. En aquest període, el retaule central i el dels Colls s'han tapat per la seva protecció.

Amb el pas dels temps, l'obra s'havia ennegrit i no es veien els dibuixos que hi havia originalment. Seguint els criteris de restauració fixats, a les zones on ha desaparegut la pintura, s'han deixat d'un color neutre per no fer un fals històric.

Les pintures del presbiteri de l'església de Sant Llorenç de Morunys segueixen les directrius del període barroc. A la part inferior hi ha els sants, a la central els evangelistes i els doctors de l'església i, a la superior, s'hi pot veure una glòria celestial amb imatges de sants. Centra el conjunt una Santíssima Trinitat. Els experts calculen que s'hauria pintat entre finals del segle XVIII i principis del XIX.

Els treballs han tingut un cost de gairebé 45.700 euros. D'aquests, un total de 22.000 euros han estat aportats per dues subvencions de la Generalitat mentre que la resta de diners han estat aportats a parts iguals per la Parròquia de Sant Llorenç i el Bisbat de Solsona i l'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys.

Enllaços