Notícies

Inaugurada la restauració del retaule major de l’església de Sant Antolí d’Aitona

12/01/2022

El retaule restaurat es va construir després que l’obra barroca original fos destruïda durant la Guerra Civil.

Ha finalitzat el procés de restauració del retaule major de l'església de Sant Antolí d'Aitona (Segrià). Els treballs, realitzats pel restaurador Ramon Solé, volen garantir un bon estat de conservació i dignificar aquest element religiós d'alt valor simbòlic. L'acte d'inauguració es va fer el dissabte, 8 de gener i va ser presidit pel Bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez Valls i l'alcaldessa d'aquest municipi, Rosa Pujol.

El retaule actual va ser construït a la dècada dels cinquanta del segle XX, després que l'obra original d'estil barroc fos cremada durant la Guerra Civil. És una obra feta amb pa d'or, evocant a l'obra original. Presidint el retaule trobem tres figures: al centre, el patró Sant Antolí; a la seva dreta, Sant Antoni de Pàdua; i a la seva esquerra, Sant Francesc Xavier.

El retaule original era d'estil barroc francès i obra de l'escultor Lluís Bonifàs i Massó (1730–1786), hereu d'una nissaga d'escultors procedents de Barcelona i figura cabdal de l'escultura barroca catalana. Es tracta d'un artista de gran categoria, ja que en la seva obra uneix tècnica depurada, concepció mística i ideologia acadèmica. El 1936, durant la Guerra Civil, l'església d'Aitona va ser profanada, cremada i van destruir, tant el retaule barroc, com també l'orgue que hi havia al cor. El dia de Sant Josep de 1956, l'església es va consagrar per segona vegada, després de la destrucció que va patir pel conflicte bèl·lic amb aquest nou retaule major. Des de final de la guerra fins a la consagració del temple remodelat, Sant Gaietà va ser l'església del municipi.

L'església de Sant Antolí va ser construïda al segle XVIII amb pedres de l'antic castell dels Montcada. L'edifici d'estil barroc i presenta una rica ornamentació, que es fa especialment palesa al portal, flanquejat per columnes d'ordre compost. A finals del segle XIX va ser restaurada, però durant la Guerra Civil va patir grans desperfectes. Està formada per tres naus d'igual alçada, absis pentagonal i creuer amb cúpula que a l'exterior adquireix forma de cimbori poligonal. De l'exterior destaquen les dues torres que flanquegen la façana principal, una inacabada, i el portal d'arc de mig punt entre voluptuoses motllures, quatre columnes d'ordre compost amb recarregats capitells i imatges de sants.

Ajuntament d'Aitona