Notícies

Les Cabanyes commemora el 175è aniversari del naixement del bisbe Torres i Bages

15/09/2021

S’organitzen actes fins al desembre per per recordar la figura del que va ser bisbe de Vic i  intel·lectual prolífic del catalanisme.

El municipi de Les Cabanyes (Alt Penedès) ha iniciat els actes de celebració del 175è aniversari del naixement de bisbe Josep Torres i Bages, nascut en aquest municipi el 12 de setembre de 1846. Els actes s'allargaran fins al desembre i inclouen una exposició, un concert o conferències per recordar la figura del que va ser bisbe de Vic i un intel·lectual prolífic del catalanisme.

L'exposició "Obres dels artistes del Cercle Artístic de Sant Lluc" regalades a Torras i Bages es pot fins al 26 de setembre en horari de caps de setmana a la rectoria de l'església romànica de Sant Valentí. La mostra s'acompanya d'un audiovisual sobre les pintures d'aquesta l'església romànica.

El divendres, 17 de setembre, es farà la conferència titulada "El Bisbe Torras i Bages pastor de l'Església" a càrrec de Mn. Daniel Palau, cap de Teologia Sistemàtica a la Facultat de Teologia de Catalunya. El dissabte 18 i 19 de setembre es farà una visita guiada a l'església romànica de Sant Valentí de Les Cabanyes, on s'explica l'origen de les restes de pintures medievals de l'Orde de Sant Joan de l'Hospital. Aquesta Orde es va establir a Sant Valentí de Les Cabanyes abans de traslladar-se a Vilafranca.

Aquestes visites guiades es repeteixen mensualment els dissabtes 9 d'octubre, 20 de novembre i 18 de desembre. El diumenge 31 d'octubre a les 6 de la tarda a Les Cabanyes, es farà un concert de música barroca amb obres de Vivaldi i Bach, entre altres. El 10 de desembre, se celebrarà una missa a Santa Maria de Vilafranca del Penedès i la conferència "Quina és la influència de Torras i Bages en l'art?" a càrrec de Dr. Ignasi Roviró, catedràtic d'estètica de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull.

Els actes de celebració estan organitzats per les Parròquies de Sant Valentí de Les Cabanyes i Santa Maria de Vilafranca del Penedès, i l'Ajuntament de Les Cabanyes. Amb motiu de la Covid és necessària una inscripció prèvia, i complir les mesures establertes per les autoritats.

Torras i Bages, un bisbe compromès amb el catalanisme polític
Nascut a les Cabanyes (Alt Penedès), amb vint-i-tres anys va ingressar al seminari de Barcelona, i posteriorment al de Vic, ciutat de la qual arribaria a ser bisbe el 1899. Abans fou capellà de diverses cases religioses, presidí la secció de propaganda religiosa de la Unió Catalanista —un grup de pressió que pretenia aplegar tots els catalanistes independentment de la seva ideologia— i fundà la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat. El 1892 va intervenir com a delegat de les entitats de Barcelona en la redacció de les Bases de Manresa, una de les grans fites del primer catalanisme polític.

Autor prolífic, va escriure diversos llibres piadosos en català i va col·laborar en diverses revistes. El 1892 aparegué el seu llibre més important, "La tradició catalana". Estudi del valor ètic i racional del regionalisme català.

Enllaços