Notícies

S’inicia la restauració del Frontal Florentí de la Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa

10/09/2021

Un cop restaurat, s’exposarà permanentment a la Capella de Lourdes de la mateixa basílica.

S’ha iniciat el procès de restauració del frontal gòtic de la Passió de la Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa, anomenat popularment com el Frontal Florentí. El dijous 9 de de setembre, tècnics especialitzats van fer el traslladat de l’obra fins al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRMBC).  L’obra, que fins ara s’exposava al Museu Històric del temple, va sortir per unes balconades situades a la façana principal i amb l’ajuda d’un elevador.

El procés de conservació i restauració que serà realitzat per una empresa especialitzada en la restauració de teixits, té una durada prevista de 7 mesos i inclou el tractament de neteja superficial i mecànica de l’obra, la correcció de deformacions, la consolidació de les parts malmeses i subjecció de fils solts, la protecció del revers i la presentació de la peça en el seu bastidor.

Un equip interinstitucional i professional integrat per membres del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Direcció General del Patrimoni Cultural, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, el Bisbat de Vic i de la mateixa Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa s’encarrega de la planificació de tot el procés amb l’objectiu de presentar l’obra restaurada l’any 2022, data en què se celebraran els 700 anys de la firma de contracte de Berenguer de Montagut per construir la basílica Santa Maria de la Seu.

Un cop dutes a terme totes aquestes tasques, el Frontal tornarà a la Seu de Manresa amb una ubicació renovada: la capella de la Mare de Déu de Lourdes, que s’habilitarà com a nou espai expositiu. El frontal s’ubicarà en una vitrina especialment dissenyada i produïda a l’efecte.

El projecte de restauració i reubicació del Frontal Florentí es duu a terme en el marc del programa “Temps de Gòtic” promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació “La Caixa”. El pressupost atorgat al Bisbat de Vic per a totes les intervencions és de 125.000€.

El Frontal Florentí

El “Frontal de la Passió”, conegut popularment com a “Frontal Florentí” és una peça cabdal del gòtic a nivell mundial, obra del brodador Geri di Lapo. L’any 1357 Ramon Saera, una de les personalitats manresanes més importants del segle XIV, la deixà en herència a la basílica, tal i com consta en el seu testament fet el 24 de novembre de 1357 i conservat a l’Arxiu del Museu Comarcal.

L’obra es pot anomenar tècnicament “pintura a l’agulla” i està realitzada amb sedes policromes, fils d’or i de plata sobre una tela on hi ha pintat el disseny. Aquesta tècnica, que es fa a base de puntades minúscules, permet crear llums i ombres molt precises i, en el cas del Frontal Florentí, la perfecció tècnica és inigualable. La peça fa 90 cm d’alçada i 333cm d’amplada.