Notícies

Dani Font i Joan Rosàs es decanten per dues zones ben allunyades a l'hora de visitar patrimoni

02/08/2021

Les comarques del Lluçanès i el Montsià són les protagonistes del coordinador de Catalonia Sacra i de l'historiador. Dues propostes més de visita dins la campanya "L'estiu és diví".

Dani Font
Coordinador de Catalonia Sacra

"La proposta que faig per aquest estiu és al Lluçanès. Iniciem la jornada visitant l'església de Sant Boi de Lluçanès on podem contemplar els seus retaules barrocs d'alt valor artístic que permeten conèixer l'evolució de l'art i les tècniques escultòriques dels segles XVII. XVII i XIX. La segona aturada la fem al Monestir de Lluçà i, en especial al seu claustre. És un espai ideal de calma i repòs. Aquesta antiga canònica agustiniana és un petit gran conjunt patrimonial medieval de primer ordre dins el romànic català.
A l'hora de dinar proposo fer aturada a Cal Trumfo, un bon restaurant de la Torre d'Oristà. La darrera aturada d'aquest dia al Lluçanès és a Sant Andreu de Llanars, una petita joia romànica al terme Prats de Lluçanès."


Joan Rosàs
Historiador, especialista en època medieval

"Si us lleveu de bon matí, tot fent camí cap el sud de Catalunya, arribareu a Ulldecona encara amb la fresqueta. Esmorzeu a la plaça de l’església i tot seguit entreu a la parroquial de sant Lluc. Travessareu un portal gòtic que us agradarà i us endinsareu a la nau, també gòtica. En sortir, seguint el carrer a la vostra esquerra, en un parell de minuts arribareu a l’ajuntament, ubicat a l’antic convent dels dominics, amb el seu claustre neoclàssic.

Torneu a pujar al cotxe i seguiu carretera enllà fins a l’ermita de la Pietat. Val la pena d’entrar-hi. Allà mateix trobareu el Centre d’interpretació de les pintures rupestres i, al costat, les coves on contemplareu els originals.

Després reculeu pel mateix camí i travesseu el poble d’Ulldecona fins al trencall que us porta a Alcanar per la carretera del Remei.

La Mare de Déu del Remei, advocada dels captius, és la patrona d’Alcanar. L’ermita fou construïda al segle XVI, en temps de la pirateria, amb volta de creueria tardo-gòtica. A finals del segle XVIII hi afegiren el creuer i l’absis i a principis de segle XX els pintors tortosins Cerveto hi feren la decoració. Havent saludat la venerada imatge us enfilareu a peu en pocs minuts fins a la Moleta del Remei on visitareu el poblat ibèric i contemplareu una vista espectacular: tot el delta de l’Ebre i fins més enllà de Peníscola. Entre el timó i el romaní retornareu a l’ermita. Podreu fer un aperitiu per refer forces i demanar als ermitans que us deixin veure el gran plafó ceràmic fet a finals del segle XVIII pel ceramista Bru i Planxa, que representa la batalla de Lepant i que antigament formava part del paviment de l’església.

Amb el cotxe seguint cap a Alcanar us podeu aturar un moment al “mirador de Borretes” per gaudir un cop més de la vista. El monument més notable d’Alcanar és la parròquia renaixentista de sant Miquel, però en aquesta hora estarà tancada. Feu un cop d’ull a la façana i seguiu cap a Les Cases. Hi dinareu bé. Peixet i marisc. I arrossos. Hi ha restaurants per a tots els gustos i per a la majoria de les butxaques.

Les Cases encara conserva l’aire dels nostres poblets mariners.
Després passegeu per la vora de la mar, pareu l’orella per gaudir de les belles i velles formes dialectals del català de la terra i retorneu amb calma cap a casa."