Notícies

El Museu Tresor de la Catedral de Girona reobre portes el 25 de juny després d'una remodelació integral

17/06/2021

El Tapís de la Creació ocuparà en exclusiva la sala més gran i serà l'eix del seu discurs museuístic.

El Museu Tresor de la Catedral de Girona obrirà portes el 25 de juny després d'una remodelació integral, tant de les seves instal·lacions com del discurs expositiu. Aquesta remodelació servirà per realçar una de les seves joies excepcionals: el Tapís de la Creació. Aquesta actuació ha tingut un cost l'1 milió d'euros. El mateix dia també reobriran novament a les visites la Catedral i la basílica de Sant Feliu, després que s'haguessin de suspendre amb motiu de la pandèmia. El Museu Tresor està situat en un edifici del segle XIX annex a la Catedral.

Aquesta actuació integral ha reformulat tot el recorregut per les diferents sales. N'hi haurà d'específiques dedicades al temple romànic, al gòtic i al patrimoni catedralici. S'hi exposaran la meitat de les peces que hi havia fins ara, seguint els nous models museístics.

La primera sala està dedicada a la catedral romànica. Entre d'altres, s'hi mostra el patrimoni de la comtessa Ermessenda, promotora del temple, o l'arqueta d'Hixam. Aquí, el protagonisme el té el manuscrit medieval del Beatus. La segona sala gira al voltant del temple gòtic. S'hi pot veure pintura i orfebreria com taules de l'època, creus processionals i la Custòdia del Corpus. A l'espai, hi haurà un lloc reservat a l'escultura del Sant Carlemany. També s'hi pot veure el retaule de Santa Elena, la primera peça renaixentista de tota la península Ibèrica. Des d'aquí, el visitant passa a la tercera sala: la del Tapís de la Creació. El brodat romànic ocupa íntegrament aquesta sala, preservat per un sol vidre d'uns 6 metres d'alçada per 3 i mig d'amplada. Des d'aquí, el visitant passa a la sala quatre on hi ha un audiovisual amb la història i els detalls del tapís.

El procés de gestació d'aquesta important actuació ha durat uns 3 anys i s'ha endarrerit uns mesos a causa de la Covid-19. Amb aquesta actuació s'ha guanyat una sala (de quatre es passa a cinc) i les parets ja no llueixen la pedra vista; ara són blanques, cosa que ha permès guanyar lluminositat.

Joan Piña, director del Museu Tresor de la Catedral de Girona, assegurava la setmana passada en una visita amb els mitjans de comunicació, que l'actuació ha servit per "dignificar el museu". Sense anar més lluny, la remodelació permetrà gaudir del Tapís de la Creació d'una manera molt més còmode. "Estava en un lloc estret" i la visita podia arribar a ser angoixant.

Les obres de remodelació del museu també han permès actualitzar els serveis i la seguretat amb una sortida d'emergència, instal·lar una plataforma elevadora (d'ús privat) i renovar les sales destinades a dipòsit (que ocupen els pisos superiors de l'edifici). En aquestes sales s'hi custodien les més de 1.300 peces i obres que formen part del fons catedralici. Unes peces que ara es catalogaran i seran accessibles mitjançant la web del Museu Tresor.

 

Àngel Almazan

Enllaços