Notícies

Finalitzen les obres de rehabilitació i consolidació de la cúpula i la llanterna de l'església de Sant Andreu de Palomar

24/11/2020

Els terminis d'execució s'han allargat més a causa de la Covid-19 i han requerit muntar 2000 metres quadrats de bastida.

Aquest mes han finalitzat les obres de restauració de l’església de Sant Andreu de Palomar. Les actuacions en aquesta església de l'àmbit de l'Arquebisbat de Barcelona s’han centrat en la rehabilitació i consolidació de la cúpula i la llanterna, El dissabte, 28 de novembre, es farà un acte d'inauguració en línia coincidint amb la celebració de la Festa Major d'aquest antic municipi i actualment districte de la capital catalana.

Les obres s’han centrat en la cúpula, la llanterna i l’estructura que la suporta. Aquests elements presentaven lesions, envelliment i desgast dels materials al tractar-se dels elements més exposats de l’edifici a les inclemències climàtiques com el vent, l’aigua i especialment els canvis de temperatura i la radiació del sol.

Les peces vermelloses del casquet de la cúpula s’han col·locat totes noves. Tot i que la previsió era conservar-les fent un cosit de les esquerdes, va ser inviable perquè la degradació era massa important i, a més, estaven preses amb morter de ciment. Pel que fa a les peces ceràmiques dels 8 nervis, s’han pogut recuperar i consolidar, excepte les peces d’un dels nervis que havíen caigut i que s’han restituït amb peça ceràmica nova, seguint el criteri de restauració avalat pel Departament de Cultura. A més, s’ha pogut restaurar els vitralls originals de la llanterna, i s’ha restaurat i reforçat la creu original de la part superior de la cúpula.

Per poder executar aquestes intervencions s’han hagut de muntar 2000 m2 de bastides amb una alçària màxima de 66 m amb una marquesina exterior. Les obres ha tingut una durada de 12 mesos, sense comptar el temps de paralització per la pandèmia de la Covid-19.

Les obres s'han centrat en el projecte de Bis Arquitectes i han estat dirigides per l’arquitecte Josep Esteve, juntament amb els aparelladors Francesc Belart i Elvira Altadill i executades per l’empresa Rècop Restauracions Arquitectòniques S.L. Han suposat una inversió total d’1,1 milions euros, incloent les inversions dutes a terme els darrers anys en concepte de mesures de seguretat i protecció. L'obra s'han finançat amb aportacions de l’Arquebisbat de Barcelona i la parròquia de l’església (39.5%) i la resta ha estat aportat per l’Ajuntament de Barcelona (30,2%) i la Generalitat de Catalunya (30,2%).

Un símbol per Sant Andreu

Aquesta antiga església romànica, consagrada a Sant Andreu el segle X, ha vist passar per davant  segles d'història d'aquesta antiga vila independent i ha estat escenari de notables episodis de la història del país. El 8 de juny de 1640, els segadors van sortir de l'antiga església en el fet que acabaria desencadenant el Corpus de Sang, que donar peu a la Guerra dels Segadors.

L'any 1881, una nova parròquia neogòtica es feia realitat, decorada al seu interior amb grans pintures murals que representen la vida de Sant Andreu. L'església ha esdevingut símbol de la història d'aquest barri i de tota la ciutat de Barcelona.

Enllaços