Notícies

Igualada recupera la tradició de decorar l'església amb neules per les celebracions de Sant Bartomeu

26/08/2020

La Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada (FESTHI) ha recuperat la tradició de decorar les esglésies amb neules en les celebracions de Sant Bartomeu, patró de la ciutat.

La decoració amb neules està documentada a la ciutat l'any 1480. Membres i simpatitzants de la federació han elaborat durant els últims mesos les neules que han servit de decoració de la basílica de Santa Maria. L'objectiu és que, un cop recuperada la tradició, aquesta pugui tenir continuïtat els pròxims anys.

Les neules són un dels dolços més típics de la cuina catalana que es menja tradicionalment per Nadal. Sovint se suquen en cava i de fet sempre s'han sucat en alguna mena de vi. Al començament, com les hòsties, les neules tenien gravats senyals i emblemes. En les celebracions religioses nadalenques, hi havia el costum ja ressenyat al segle XIV, de fer grans enfilalls de neules que penjaven de costat a costat a les naus de les esglésies. Era costum acabar-se menjant aquestes neules. Posteriorment aquestes van ser de paper retallat. En el cas d'Igualada aquesta tradició ja està documentada a la ciutat des del segle XV.

Enllaços