Notícies

Finalitzen els treballs de conservació i restauració del retaule major del Santuari del Miracle (Riner)

09/06/2020

L'actuació s'ha allargat més de l'inicialment previst ja va quedar suspesa fa unes setmanes a causa de la crisi de la Covid-19.

Els treballs, dirigits pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, volia actuar en una aquesta joia del barroc que presentava diferents patologies en la part estructural i especialment de suport. Aquest fet provocava, entre molts d'altres, aixecaments generalitzats de la policromia i molta pols i brutícia en la policromia i dauradura que podia deteriorar greument el conjunt en un futur.

L'espectacular retaule-cambril de la Marededeu de l'Església del Santuari del Miracle (Riner) és una de les mostres més rellevants de l'art barroc i del patrimoni cultural català, obra de l'escultor Carles Morató Brugaroles (1747-1757) i del pintor i daurador Antoni Bordons. Realitzat en escultura sobre fusta, és de grans dimensions (21,50 metres d'alçada x 15 metres d'amplada x 10 metres de fondària). L'encàrrec a l'escultor es va realitzar l'any 1747 i es va finalitzar el 1758, mentre que la policromia i dauradura daten de 1760-1774.

Construït amb fusta d'alba i de pi daurada i policromada, és el màxim exponent del barroc català més tardà, obert ja als suggeriments del repertori ornamental rococó. Va ser concebut com un templet monumental d'agosarat disseny completament obert a la nau i transitable des de les portes laterals per accedir al cambril. El retaule té una alçada de 23 metres i una amplada de 12 i està format per tres cossos sobreposats. La iconografia del retaule commemora la miraculosa aparició de la Mare de Déu, el 1458, als vailets Jaume i Celdoni, demanant-los que li professessin devoció.

L'actuació forma part del conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació "la Caixa" per a la conservació i difusió del patrimoni català, i compta amb un finançament de 98.601 euros a càrrec de l'entitat bancària i de la comunitat benedictina del Miracle.

Enllaços