Notícies

L'Església catalana ha invertit 30 milions d'euros en el patrimoni cultural

01/04/2020

En els darrers tres anys, les parròquies i els bisbats amb seu a Catalunya han realitzat una inversió mínima de 29.738.192 euros en la restauració i el manteniment del seu patrimoni cultural.

L’Església ha estat fent, al llarg de la seva història, un esforç constant en el manteniment del seu patrimoni cultural. En els darrers tres anys, les parròquies i els bisbats amb seu a Catalunya han realitzat una inversió mínima de 29.738.192 euros (8,45 ME l’any 2017, 11,68 ME l’any 2018 i 9,60 ME el 2019) en la restauració d’equipaments amb valor cultural. Aquestes xifres no inclouen les esglésies en construcció ni el manteniment ordinari dels temples. És molt possible que la xifra real sigui més alta, en realitzar-se moltes petites restauracions en la vida ordinària de les parròquies.

El Bisbe de Girona i President del Secretariat Interdiocesà per a la Custòdia i Promoció de l’Art Sacre (SICPAS), Mons. Francesc Pardo, va donar aquestes dades en l’acte de presentació de les activitats de Catalonia Sacra del 2020 que es va fer l’11 de març a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. El bisbe va destacar la magnitud de l’esforç que fa la comunitat cristiana per mantenir aquest patrimoni. D’una manera o altra, aquesta inversió econòmica en la restauració “surt de les aportacions i la voluntat dels cristians que l’utilitzen, el valoren i l’estimen.”

Cal tenir present l’elevat nombre d’edificis que la comunitat cristiana de Catalunya manté per a la celebració del culte, molts d’ells amb un valor cultural notable. En el territori dels 10 bisbats hi ha prop de 4050 esglésies de titularitat diocesana.

A aquestes xifres aportades directament per bisbats i parròquies en la restauració del patrimoni cultural de l’Església cal afegir-hi les aportacions econòmiques realitzades per administracions públiques, consorcis i altres organitzacions que també constaten l’alt valor cultural d’aquest patrimoni i volen contribuir a restaurar-lo.

Alguns exemples dels projectes que s’han emprès durant aquest trienni són:

Arquebisbat de Barcelona: restauració de la sala de la Mercè i capella de Santa Llúcia de la Catedral.

Arquebisbat de Tarragona: restauració integral de l’església renaixentista de Sant Jaume de Riudoms.

Bisbat de Girona: restauració de les pintures murals de l’absis de l’església de Vilanova de la Muga.

Bisbat de Lleida: reconstrucció del campanar de Sant Pere de Rosselló.

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat: restauració dels vitralls de Sant Martí de Tours de Torrelles de Llobregat.

Bisbat de Solsona: restauració de la portalada lateral de l’església de Santa Maria de la Pobla de Lillet.

Bisbat de Terrassa: restauració de la Catedral del Sant Esperit.

Bisbat de Tortosa: restauració dels retaules de Santa Anna i de Santa Maria de la Catedral.

Bisbat d’Urgell: restauració de la façana de la col·legiata neoclàssica de Santa Maria de Guissona.

Bisbat de Vic: descoberta i restauració de la canonja romànica de la Catedral de Vic.