Notícies

Catalonia Sacra promou quaranta actes culturals en tot el territori català i ofereix el recorregut de rutes a la carta

26/03/2015

Catalonia Sacra promourà aquest 2015 més de quaranta activitats que volen donar a conèixer i acostar al públic el ric patrimoni de l’Església.

 

Aquest ventall d’actes, que van de la presentació d’obres mestres, al recorregut de rutes passant per visites a les catedrals o els nous “tallers de patrimoni”, estaran guiats per ponents de primer nivell. Amb aquests actes es vol donar a conèixer el cúmul de valors que es reuneixen al voltant del patrimoni, així com donar raó de la seva funció i les seves finalitats. També hi ha la intenció de facilitar la visita a aquests espais no sempre oberts o disponibles, per tal de dinamitzar el patrimoni i fer-lo més participatiu. Les activitats, que s’inicien aquest dissabte i s’allargaran fins a finals d’any, també han de servir per ajudar econòmicament als responsables de mantenir en condicions el patrimoni cultural.

Des de fa uns anys, el turisme cultural associat a llocs i edificis religiosos és una oferta en creixement. Segons un estudi de la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat, un 20% dels punts de Catalunya amb més bona valoració correspon a patrimoni religiós.

El Bisbe de Girona i delegat del patrimoni cultural de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), Mons. Francesc Pardo i Artigas, ha presentat les activitats i novetats de Catalonia Sacra aquest dimecres dia 25 de març a la seu del Col·legi de Periodistes a Barcelona. Abans d’iniciar l’acte s’ha fet un minut de silenci en record a les víctimes de l’accident de l’avió que feia el vol Barcelona- Düsseldorf.

Activitats

Entre els actes proposats n’hi ha de diferents tipus i naturalesa. Aquest 2015, Catalonia Sacra estrenarà noves rutes, anomenades “Descobertes”, en els deu bisbats catalans, que oferiran al visitant la possibilitat de descobrir elements patrimonials de gran riquesa però no massa coneguts. A tall d’exemple, aquest any s’estrena la ruta per l’església de Sitges i el santuari del Vinyet (Bisbat de Sant Feliu de Llobregat), una altra que descobrirà el gòtic valencià amb parades amb punts com l’església de Sant Mateu i Morella (Bisbat de Tortosa) o una ruta amb aturada a dos dels antics monestirs benedictins del Pirineu d’estil romànic, com són el Monestir de Gerri de la Sal i Santa Maria de Mur (Bisbat d’Urgell). Paral·lelament, s’oferiran rutes ja estrenades en anys anteriors que van tenir gran acceptació.

Un altre tipus d’activitat que es troba a l’agenda és la de les visites singulars a les catedrals. Com que la majoria de catedrals ja disposen d’un punt de recepció per acollir el visitant, des de Catalonia Sacra es proposen visites singulars amb valors afegits. Aquest 2015 destaca, a tall d’exemple, la possibilitat de visitar el Palau Episcopal de Solsona, la possibilitat de fer una passejada pel sostre de la catedral de Vic, o l’opció de poder visitar el presbiteri de la Catedral de Girona, que es troba en fase de restauració.

Un altre dels pilars de la programació de Catalonia Sacra són les Obres Mestres que ofereixen la possibilitat de conèixer un element destacat del patrimoni cultural català explicat per un ponent de primer nivell. Algunes de les obres mestres que es presentaran enguany són el singular claustre de Sant Pau del Camp (Arquebisbat de Barcelona), el “Crist abraçat a la Creu”, de El Greco, que es conserva a l’Església parroquial de Sant Esteve d’Olot (Bisbat de Girona), o conèixer les vicissituds històriques del restaurat orgue de la Catedral de Tarragona (Arquebisbat de Tarragona). Un tipus d’activitat que s’estrena aquest any és el Taller de Patrimoni. Es tracta de sessions de treball en profunditat sobre un àmbit del patrimoni cultural (música, orfebreria, indumentària, etc) que tenen una primera part de context històric o tècnic i una segona part d’experiència o de visita a elements singulars del patrimoni. El primer d’aquests tallers estarà dedicat a la música i la litúrgia, i s’impartirà a Montserrat, on es podrà conèixer i sentir el nou orgue de la basílica.

Difusió del patrimoni de l’Església

Paral·lelament, Catalonia Sacra també vol contribuir a ajudar en la difusió d’altres elements del patrimoni. Per això utilitzarà els seus canals de difusió per fer descobrir als visitants diferents santuaris del nostre país, obres destacades que es troben en els museus i col·leccions diocesanes dels 10 bisbats catalans o recomanar aquells actes i tradicions que es fan arreu del territori i que tenen vinculació amb l’esperit de Catalonia Sacra. També es faran promocions per tal d’incentivar- ne la visita.

Nou catàleg de visites a la carta

Aquest any 2015, Catalonia Sacra també estrena un catàleg de visites a la carta. A partir de les activitats inaugurades en l’agenda oficial de CS dels diferents anys i d’altres activitats fetes a petició, es genera un Catàleg de visites CS que es posa a disposició de grups organitzats i empreses per a ser contractats de manera discrecional, en funció dels interessos concrets de cada grup. L’objectiu és facilitar a agents i operadors la comercialització d’aquesta oferta de visita a esglésies i conjunts arquitectònics de l’Església catalana.