Notícies

Restaurat el retaule barroc de Sant Cristòfol de Toses

02/02/2020

La peça estava en molt mal estat a causa d’un server atac d’insectes que havia debilitat el suport de fusta.

Ha finalitzat la restauració del retaule barroc de l’església parroquial de Sant Cristòfol de Toses (Bisbat d’Urgell). El retaule ha recuperat l’emplaçament original després d’un laboriós procés de restauració, dirigit pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

L’actuació ha estat complexa perquè l’obra estava en molt mal estat a causa d’un sever atac d’insectes que havia debilitat el suport de fusta i moltes peces s’havien fraccionat. L’any 2008 es va desmuntar i es va traslladar a la seu del CRBMC a Valldoreix, on la restauració s’ha perllongat entre els anys 2014 i 2019. La intervenció ha permès desenvolupar una labor formativa, ja que ha estat desenvolupada amb l’ajut d’alumnes en pràctiques i becaris de l’especialitat de pintura i escultura sobre fusta.

El retaule de Toses és un moble d’època barroca, probablement de finals del segle XVII o principis del segle XVIII, d’autoria desconeguda, format per una sèrie de suports estructurals en forma de cornises amb motllures i caps d’àngels, columnes, fornícules i altres ornaments de fusta. La predel·la la decoren tres escenes que representen Sant Francesc Xavier, al centre; Verònica, a la dreta, i Crist, a l’esquerra.

Enllaços