Notícies

Butsènit d’Urgell recupera unes pintures del segle XVIII a l’interior de l’església

28/08/2019

Han finalitzat els treballs de recuperació de les pintures murals barroques d'una de les capelles de l'església de la Mare de Déu de l'Assumpta de Butsènit (Bisbat d'Urgell) del municipi de Montgai (Noguera).

Aquest estiu, i després dels treballs fets l’any passat, els restauradors han deixat visibles les pintures de la capella esquerra centrades en la Passió de Crist.

La descoberta d'aquestes pintures barroques ocultes es va iniciar a la primavera del 2017. La parròquia va decidir repintar el temple després de la restauració de la coberta amb l'objectiu de solucionar problemes de goteres i humitats. Durant aquells treballs, de forma inesperada, van sortir a la llum restes de pintura mural datades el 1761 a les dues capelles laterals.

A finals de l'any passat, ja van quedar restaurades les de la capella dreta del presbiteri, amb una figura central dedicada a sant Nicolau, acompanyada de sant Miquel, sant Antoni de Pàdua i sant Joan de la Creu. Es desconeix l'autor de totes aquestes pintures tot i que totes elles podrien ser del mateix artista. La restauració ha anat a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Actualment ja es poden veure les imatges de la Mare de Déu i de sant Joan en posició central, per davant d'una representació de les cases i muralles de Jerusalem i per sota de la imatge de la cara de Jesucrist al drap de Verònica (a la tradició cristiana va ser la dona que li va donar un vel o tela durant el viacrucis perquè s'esbandís la suor i la sang).

A la part superior també hi ha un sol i una lluna pintats, possiblement en al·lusió al moment de la mort de Crist, quan "es va produir una gran foscor".

Enllaços