Notícies

S'inicien les obres de restauració de l'església de Sant Andreu de Palomar (Barcelona)

04/06/2019

Les obres, que es preveu que s'allarguin un any, se centren en la rehabilitació i consolidació de la cúpula i la llanterna que són els elements més malmesos d'aquest edifici característic del paisatge de Sant Andreu.

L'actuació és promoguda per l'Arquebisbat de Barcelona i la Parròquia de Sant Andreu de Palomar, pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'INCASÒL, en el marc del programa de l'1% cultural, i per l'Ajuntament de Barcelona, a través de l'Institut Municipal del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida.

Ara s'hi invertiran 1.062.596,34 euros. Els anys 2011, 2013 i 2014 ja s'hi van fer actuacions de seguretat i protecció. La inversió total haurà estat d'1.101.966,00 euros aportats per l'Arquebisbat de Barcelona i la parròquia de Sant Andreu (39,57%) i l'Ajuntament de Barcelona (30,2%) i la Generalitat de Catalunya (30,2%).

Actualment l'església presenta lesions a la cúpula, a la llanterna i al cupulí. En tractar-se dels elements més exposats de l'edifici, el vent, l'aigua i especialment els canvis de temperatura i la radiació del sol provoquen un envelliment i un desgast dels materials més ràpid. Això provoca, entre d'altres, esquerdes i fissures en els galions de la cúpula i cupulí.

Les obres de restauració es basen en un projecte de Bis Arquitectes i s'han adjudicat a l'empresa Recop Restauracions Arquitectòniques. Preveuen dos tipus d'actuació: les intervencions primàries, que afecten l'àmbit de la cúpula i la llanterna, així com de l'estructura que la suporta; i les intervencions secundàries que fan referència a la reparació i consolidació puntual de tota la resta de l'edifici. Per poder executar les intervencions prescrites es muntaran diferents bastides i una marquesina exterior.

 

Sant Andreu de Palomar, patrimoni protegit

L'església de Sant Andreu de Palomar està protegida urbanísticament, amb el nivell de protecció C, pel Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona. És de planta de creu llatina, de tres naus i amb una gran cúpula sobre el creuer, acabada amb un cupulí o llanterna.

L'església actual es va iniciar el 1850, probablement sobre restes d'una anterior d'origen romànic. Posteriorment, en la dècada dels anys 70, pren la direcció de les obres l'arquitecte sant andreuenc Pere Falqués i Urpi el qual va bastir les naus i la cúpula. L'any 1882 la cúpula es va esfondrar. A partir d'aquí, pren la direcció de les obres i la reconstrucció de la cúpula l'arquitecte Josep Domènech i Estepà, fent-la doble i afegint-hi una llanterna. També, serà qui projectarà la façana actual que, en un principi, es resolia simètricament amb dues torres.

Durant els fets de la Setmana Tràgica (1909), el seu interior va ser cremat totalment, i es va refer posteriorment. En la dècada dels anys 1960 es va decorar interiorment amb pintures al fresc, obra del pintor local J. Verdaguer. Arran de les obres de construcció del ferrocarril Metropolità (1965-67) es van produir nous assentaments en l'edifici que van provocar importants lesions. L'any 1984-85 es van realitzar una operació de consolidació, sota la direcció de l'arquitecte David Barrera Viladot.

Premsa | Generalitat de Catalunya

Enllaços