Notícies

La Festa del Santíssim Misteri de Cervera ha estat declarada d’Interès Nacional

14/05/2019

El Govern ha acordat declarar la Festa Major del Santíssim Misteri de Cervera com a festa patrimonial d'interès nacional, i inscriure-la en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

La festa se celebra anualment el 5, 6 i 7 de febrer i el seu origen es remunta al 6 de febrer de 1540, quan a l'altar de Sant Nicolau, de l'església de Santa Maria de Cervera, en el moment de partir un fragment de la Vera Creu ("Lignum Crucis") va brollar una gota de sang i es va sentir un gran tro. De Misteri van passar a anomenar-lo, a partir de 1566, Santíssim Misteri quan una noia de la Curullada va recobrar la veu exclamant "Santíssim" tres vegades.

El 1547, el Papa Pau III, a petició dels paers de la ciutat, es va instituir la nova festa que se celebraria, cada any, el 6 de febrer. Des d’aleshores, la festa s'ha celebrat de forma ininterrompuda, a excepció d’alguns anys.

La festa comença amb la novena en honor del Santíssim Misteri, del 27 de gener al 4 de febrer, en el qual cada dia de Novena, al final de la celebració litúrgica, té lloc el cant dels Goigs del Santíssim Misteri. El dia 5 al vespre té lloc la interpretació del tradicional res de les Completes, una obra singular dins la música litúrgica catalana del segle XIX. Les partitures que s'interpreten daten de 1844-1845.

El 6 de febrer se celebra a l’església de Santa Maria de Cervera l’Eucaristia concelebrada, amb la participació del Cor de les Completes, que al final de la celebració interpreta un breu fragment del res de les Completes.

 

Processó

Aquest dia també té lloc la processó amb la relíquia de la Vera Creu, veneració i cant dels goigs, amb sortida i arribada a l'església de Santa Maria. La relíquia és portada sota tàlem per les màximes autoritats eclesiàstiques presents. Posteriorment, a la capella dedicada al Santíssim Misteri, té lloc la veneració de relíquia i el cant dels goigs.

L'últim dia de la festa, el 7 de febrer, se celebra una missa en record dels difunts de la parròquia. Cal destacar la importància dels tocs manuals de campana en diferents moments de la festa, i la col·locació dels velluts, grans teles vermelles, sobre les columnes de l’església.

La Festa Major del Santíssim Misteri és organitzada per la parròquia de Santa Maria de Cervera, la Junta del Santíssim Misteri de Cervera, la Paeria de Cervera i el Patronat de les Completes del Santíssim Misteri de Cervera, amb la participació i col·laboració de diverses entitats cerverines.

Cal destacar  que no es protegeix només un acte concret sinó tota la festa en la seva integritat (Novena, Completes, Ofici, Processó, missa de difunts, tocs de campanes…), actes tots de memòria del fet miraculós ocorregut i intrínsecament inseparables de la veneració al “Lignum Crucis”.

Normativament, a fi que una festa pugui ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, ha de tenir -entre molts altres- un origen remot i una trajectòria mínima de 100 anys, respondre a uns valors identitaris i culturals concrets i plenament assumits per la comunitat que la sustenta, disposar d’elements propis i singulars i d’un espai referencial de celebració.

En el cas del Bisbat de Solsona només compten amb aquesta declaració, un total de cinc festes.