Notícies

Acabada la primera fase de la restauració del retaule de Santa Anna de la Catedral de Tortosa

26/03/2019

Aquesta és la primera de les tres intervencions que hi ha previstes per aquesta peça que, degut a les seves grans dimensions (9 metres d'altura x 6 metres d'amplada) s'ha hagut de seccionar en diferents parts.

El retaule va ser desmuntat i traslladat ara fa uns mesos al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), a Valldoreix, per ser sotmesa a un exhaustiu procés de restauració. La primera fase d’aquesta obra única d’art barroc ha sigut complexa ja que l’estat de conservació era deficient, sobretot amb problemes estructurals. Els treballs han consistit en la neteja, fixació de les pintures i aplicació de vernís.

El CRBMC ha restaurat les peces, escultures i relleus de fusta policromada i daurada, que formen part del basament, del pis central i del cimal del retaule. D’aquest darrer, cal destacar la intervenció en el gran relleu central, amb l’escena de la Visitació.

La intervenció ha estat finançada íntegrament pel Capítol de la catedral, mentre que el CRBMC, on s’ha realitzat, n’ha fet la direcció tècnica i ha dut a terme les anàlisis fisicoquímiques i les tècniques d’examen fotogràfic. L’actuació ha durat quatre mesos i hi ha intervingut un equip de cinc restauradors.

Després d’un estudi tècnic previ, per avaluar els riscos i la metodologia de treball, es va desmuntar el retaule, el mes de setembre de 2018, i es van obtenir un total de 56 peces, que són les que formen el conjunt.

La segona fase, que començarà enguany, ha de continuar amb el treballs de conservació i restauració de la resta de les peces del retaule. Finalment, la tercera i darrera fase serà la del muntatge final del retaule. Possiblement, serà la més complexa de totes, ateses les dimensions del moble. Per a aquesta operació, caldrà fer un estudi previ sobre la nova estructura auxiliar de suport que subjectarà i ancorarà el moble al mur, similar en concepte i material a la que es va fer el 2017 per a l’exposició del retaule de les Santes Càndia i Còrdula, a la mateixa catedral tortosina. S’espera que aquesta darrera fase tingui lloc l’any 2020.
 

El retaule de Santa Anna

De mides considerables (9 per 6 metres), el retaule de Santa Anna, antigament dedicat a Sant Ruf d’Avinyó, és un moble barroc, provinent de la catedral de Tortosa. Obrat en fusta d’alba, entre 1728 i 1732, i encarregat pel capítol de la catedral de Tortosa, es tracta d’un extraordinari i singular retaule de l’escultor Isidre Espinalt i Serra-rica (Sant Joan d’Oló, 1658 - Sarral, 1737) i del seu fill homònim, i constitueix l’única producció de gran format que es conserva d’aquesta nissaga d’escultors, atès que gran part de la seva obra va tenir la mala fortuna de ser destruïda al llarg d’anys. De fet, el retaule de Santa Anna va estar a punt de córrer la mateixa dissortada sort, i la seva part superior va desaparèixer en la Guerra Civil. Malgrat tot, el retaule encara conserva, en la seva composició actual, la monumentalitat que el devia caracteritzar des d’inici.

 

J. Blanch | Departament de Cultura

Enllaços