Santuari de Santa Rita de Sanaüja

Bisbat d'Urgell

Carretera L-314, a 1 km del nucli

25753 Sanaüja

Segarra

973 476 079

www.bisbaturgell.org

Durada recomanada de la visita:30 min

La imatge de Santa  és molt venerada en tota la comarca.

Es tracta d’un conjunt religiós d’estil barroc del segle XVIII, format pel santuari i el convent de la Mare de Déu del Pla.  En el Santuari s’hi troba la imatge de Santa. Rita molt venerada a la comarca.  

En aquest lloc existia una església dedicada a Santa Maria, documentada des del segle XI. El 1655 va ser cedida als agustins que  restauraren l’església i hi fundaren un convent.  L’actual edifici es va reedificar al voltant del 1773. Els agustins hi van residir fins a la Desamortització de  1835 que va  passar a  mans particulars. Actualment l’edifici conventual està força malmès.

Pel que fa al santuari es tracta d’un edifici de planta rectangular. A la façana principal, la portalada  d’accés està formada per tres portes d’arc de mig punt fets de maó. La porta central condueix a l’interior del nàrtex mentre que les altres dues són cegues. A un nivell superior, trobem un rosetó motllurat, coronant la façana amb formes còncaves i convexes.  Al costat esquerra  hi ha un campanar d’espadanya de dos ulls, rematat per una cornisa amb una bola a cada costat.