Santuari de Nostra Senyora de l'Ajuda

Bisbat de Vic

Camí de Centelles a l'Ajuda

08550 Balenyà

Osona

L'actual edifici que avui és conegut com el Santuari de Nostra Senyora de l'Ajuda va estar, fins a principis del segle XX, sota l'advocació de Sant Fruitós de Balenyà.

Les funcions parroquial de l’església ja es documenten el 1031. A finals del segle XIX, però, aquesta activitat es va traslladar a la moderna parròquia de Sant Josep, erigida al poble dels Hostalets, la qual abandonà la seva advocació i prengué la de sant Fruitós. Va ser aleshores quan l’antiga parròquia de Balenyà va canviar el nom del titular de la seva església i adoptà el de la venerada imatge de santa Maria que tenia culte a l’església des del segle XIII i que havia rebut diversos apel·latius (Nostra Senyora de les Dones, de la Bona Sort, etc.).

L’església romànica era d’una sola nau. Avui encara conserva aquesta disposició, però és capçada a llevant per un absis poligonal que substitueix a l’original, segurament semicircular. Durant el segle XVIII es van afegir quatre capelles laterals a la nau i es va construir la capella fonda, un cos d’edifici barroc, gairebé rococó, d’una gran qualitat. La façana principal també és barroca, i presenta una portalada ben tallada amb relleus. El campanar té una base romànica amb bandes de tipus llombard i finestres germinades, actualment tapiades. L’últim pis, el de les campanes, es va afegir en època gòtica.