Santuari de Mogrony

Bisbat de Vic

Santuari de Mogrony

17531 Gombrèn

Ripollès

Durada recomanada de la visita:1h

Enfilat al mig d’unes roques imponents, en un indret pletòric d’història i de llegendes, es troba el Santuari de Mogrony, on s’hi ret culte des del segle IX.

Des del peu del Puig de Sant Pere, a la població de Gombrèn, es pot contemplar de forma majestuosa el Santuari de Mogrony, enfilat al mig d’unes roques imponents. D’ençà del segle IX en aquest indret s’hi venera una imatge romànica de la Mare de Déu.
La primera notícia escrita que es té del santuari data del 1400, quan ja hi havia una petita construcció dedicada a la Mare de Déu, excavada a la pedra, al capdamunt de les escales que, segons explica la llegenda va manar fer el Comte Arnau, que condueixen al santuari i a l’església romànica de Sant Pere de Mogrony. Al seu voltant s’hi va construir, al segle XVIII, l’edifici de l’hostatgeria, en un primer intent de convertir Mogrony en un gran santuari.
La imatge de la Mare de Déu, anomenada “de la llet” perquè es creia que feia revenir la llet mancada de les mares que crien, és una talla del segle XII. La tradició parla de la seva troballa l’any 804 després que fos amagada durant la invasió sarraïna, per tant, és una imatge de les que es coneixen com a “marededéu trobada”.

Elements a destacar

Cova on s’hi venera una reproducció de la Mare de Déu que s’hi va trobar al segle IX
Dos laterals d'altar, al Museu Episcopal de Vic (s. XIII-XIV)