Santuari de la Mare de Déu del Vinyet

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Passeig del Doctor Benaprés 43 (Passeig de Vilanova)

08870 Sitges

Garraf

93 894 01 23

info@ermitavinyetsitges.com

Durada recomanada de la visita:30 min

El santuari del Vinyet és un bonic conjunt situat a la població marítima de Sitges 

El lloc on avui hi ha el santuari del Vinyet hi havia una masia envoltada de terres fèrtils dedicades al cultiu de la vinya i d’aquí el nom del santuari.

Entre els segles XII i XIII es construí una petita capella al costat de la masia, dedicada a la Mare de Déu. Geogràficament la casa estava molt ben comunicada ja que per allí passaven dos camins: un que portava de Sitges a Vilanova i un altre de Sitges a Ribes. Per tant, la capella estava situada en un lloc de trànsit i, per aquest motiu, la devoció de les rodalies per la imatge que hi havia al Vinyet va anar creixent.

Com la majoria de Mare de Déu trobades, la del Vinyet té la seva llegenda, possiblement del s. XVII, que atribueix la troballa a un esclau musulmà que estava cavant entre els ceps del Vinyet i, amb un cop d’aixada, va fer sortir la imatge i amb el cop de l’eina la figura va perdre el seu braç dret. De fet, en el conjunt escultòric encara avui es pot veure el musulmà agenollat, al costat dret de la imatge i als peus del cambril un plafó representa l’escena de la troballa.

El segle XVI s’efectuaren canvis en la capella original construint una de travessera respecte de l’actual, que tenia entrada per la que avui és la porta lateral que porta gravada la data de 1552. D’aquella mateixa època hi pertany una pica baptismal, actualment conservada en el museu Cau Ferrat, i un retaule pintat per Jaume Ferrer, que avui en dia es troba a l’hospital de Sant Joan.

Entre els segles XVIII i XIX es construí l’església actual, enderrocant-se l’antiga per aconseguir un temple més espaiós. Tanmateix, és en el s. XIX amb mossèn Joan Llopis Pi (enterrat a la tomba que hi ha al passadís del temple) que, per promoure el culte, va fer pavimentar el santuari, tal com ens ha arribat en l’actualitat, va fer pintar les escenes que hi ha a banda i banda del presbiteri, hi va incorporar un orgue i unes reixes molt altes que, segons era costum en aquells temps, tancaven el presbiteri. Pel que fa a l’exterior, es va construir un campanar.

Al llarg del segle XX s’hi van anar fent algunes millores que es van interrompre de manera sobtada amb la guerra civil ja que el santuari en va quedar molt afectat. Com va passar a moltes esglésies les campanes van ser foses per a fer-ne material bèl·lic. Els qui vivien a l’edifici annex a la capella van poder salvar la imatge de la Mare de Déu enterrant-la, tot i que, essent de fusta, un cop acabada la guerra, s’havia fet completament malbé. Per aquest motiu, n’hi ha una de nova, creada per l’escultor Pere Jou. Finalment, l’any 1985 es va tancar el porxo de la banda de mar, anomenat porxo dels Poetes perquè s’hi van gravar poesies de quatre poetes sitgetans.

Actualment l’edifici es troba integrat en la zona urbanitzada del Vinyet. Amb totes les modificacions, avui en dia és una construcció de 3 naus, les laterals de menor altura, i amb un absis semicircular molt sobresortit. La coberta és a dues vessants, de teula àrab i el campanar, aixecat a la dreta, és de base quadrada i té coberta de pavelló de rajola.

La façana, de composició simètrica, té porta d’accés centrada d’arc de mig punt, emmarcada per 4 columnes d’inspiració dòrica i un entaulament amb fris decorat amb pintures de motius vegetals. En el coronament de la façana hi ha un timpà triangular i un petit arc triomfal amb la imatge de la Mare de Déu.

 

 

Elements a destacar

La imatge de la Mare Déu del Vinyet, còpia de l'anterior realitzada per l'escultor Pere Jou
Imatges de Sant Joaquim i Santa Anna
Pas de Setmana Santa
Els exvots, vaixells o quadres que pengen a l'escala del cambril de la Mare de Déu

horaris

Hivern: de dilluns a divendres d’11h a 13h i de 16'30h a 19h. Dissabtes, diumenges i festius, d’11h a 14h i de 16'30h a 19h.

Estiu (del 20 de juny al 15 de setembre): de dilluns a divendres d’11h a 13h i de 17h a 20h. Dissabtes, diumenges i festius, d’11h a 14h i de 17h a 20h.

Dimarts no festiu, tancat.

Horaris de misses: cada primer dissabte de mes a les 9h. Juliol, agost i primera quinzena de setembre, dissabte a les 20'30h i diumenge a les 11h. Dilluns de Pasqua i Sant Esteve ofici a les 11h.

Bibliografia

  El Vinyet, el lloc i el Santuari, 2006, Ajuntament de Sitges

  Els exvots de Joan Amades, 1952

  Els petits vaixells del Vinyet, L'amic de les Arts, 1926

  Informe antropològic de la inhumació, V-03-1005, El Vinyet, inèdit de Núria Armentano, 2005

  La Virgen del Vinyet, Joan Fernando Roig, 1941

  Mascarones de proa i exvotos marineros, Julian Amic, 1949

  Treballs arquològics al Vinyet, Joan Garcia Targa, 2001