Santuari de la Mare de Déu del Vinyet

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Passeig del Doctor Gaietà Benaprés, 43 (Passeig de Vilanova)

08870 Sitges

Garraf

938 940 123

info@ermitavinyetsitges.com

El santuari de la Mare de Déu del Vinyet, ubicat a la vila de Sitges, és una construcció neoclàssica de decoració eminentment barroca que conserva al seu interior la Verge del Vinyet (s. XII – XIII), imatge lligada a una llegenda local

Una llegenda explica que a ponent de la vila de Sitges, en un indret proper al mar, una imatge de la Mare de Déu amb l’infant, de perfil romànic, va ser trobada per un esclau sota el cep d’una vinya. Aquesta Verge va ser albergada en una construcció que tenim documentada des de 1174.

La imatge data de finals del s. XII, inicis del s. XIII.  Aquest santuari, però, va ser reedificat al s. XVI. Una nova construcció del segle XVIII va substituir aquest edifici anterior i és el que, amb moltes reconstruccions, es pot veure avui en dia. El santuari consta d’una única nau amb els murs articulats amb arcs que s’obren a les capelles laterals. La nau, coberta amb volta, està ritmada per unes pilastres que flanquegen els arcs formers i que sostenen una cornisa que exerceix de línia de importa per crear les llunetes que condicionen la volta. Tota l’arquitectura és de forma neoclàssica, però la profusa decoració demostra encara reminiscències barroques importants.  La marededéu romànica està avui protegida per un cambril que la magnifica i alhora en permet el seu culte. També hi ha per tot el santuari exvots de temàtica marinera. La façana és d’una extremada senzillesa. El cos coronat per un timpà només insinuat per motllures té la porta d’entrada flanquejada per dues columnes que sostenen un cos superior avui molt erosionat. També hi ha la presència del campanar que data de 1872.

Bibliografia

  El Vinyet, el lloc i el Santuari, 2006, Ajuntament de Sitges

  Els exvots de Joan Amades, 1952

  Els petits vaixells del Vinyet, L'amic de les Arts, 1926

  Informe antropològic de la inhumació, V-03-1005, El Vinyet, inèdit de Núria Armentano, 2005

  La Virgen del Vinyet, Joan Fernando Roig, 1941

  Mascarones de proa i exvotos marineros, Julian Amic, 1949

  Treballs arquològics al Vinyet, Joan Garcia Targa, 2001