Santuari de la Mare de Déu de la Salut de Sabadell

Bisbat de Terrassa

Carretera de Molins de Rei a Caldes de Montbui, km 24

08202 Sabadell

Vallès Occidental

937 251 382

santuari@santuarisalutsabadell.com

El Santuari de la Mare de Déu de la Salut de Sabadell commemora la troballa de la verge, avui desapareguda, per un ermità a la zona d'un antic santuari medieval. La veneració popular a portat a la Mare de Déu a ser patrona de la ciutat.

On avui hi ha l’ermita de la Mare de Déu de la salut es documenta ja al 1323 una construcció dedicada als sants Iscle i Victòria. L’indret va tenir al llarg de l’edat mitjana diverses funcions, va ser un centre eremític a l’entorn del 1417, i al 1455 la vila de Sabadell va passar a administrar la zona gracies a tres jurats. Les epidèmies de pesta van fer que l’ermita passés a tenir funcions hospitalàries. A inicis del XVII s’explica que a prop d’aquest edifici un ermità va trobar una petita imatge de la Mare de Déu, aquest la va agafar i la va portar a l’interior de l’edifici, de seguida va tenir una gran devoció popular que va patrocinar el canvi d’advocació del petit temple. 

L’edifici antic va ser substituït per un projectat al 1876, però que es va esfondrar en el seu procés de construcció. Al 1882 es va consagrar l’obra acabada traçada per l’arquitecte Carles Guaron, i la imatge original va ser, amb el temps, substituïda per una obra de l’escultor Vallmitjana que, igual que tot l’edifici, es va perdre en l’incendi que patí durant la Guerra Civil. Del temple només en van restar les parets, i de seguida s’inicià la reconstrucció. Podem veure com la construcció té cert aire neoromànic, amb planta basilical única, amb coberta de volta de canó i capelles laterals entre els contraforts que generen una galeria d’arcs formers a les parets laterals. Distribuïdes a la zona alta de la nau hi ha unes boniques finestres amb decoració de vitralls. Les parets ostenten la decoració projectada per Antoni Vila Arrufat, executada amb la tècnica de la pintura al fresc. La decoració exterior també presenten tendències neoromàniques i es fa evident en la decoració de les finestres geminades d’arcs de mig punt, o la porxada que cobreix la porta principal del temple. 

La Mare de Déu de la Salut va ser proclamada al 1947 patrona de la ciutat.

Bibliografia

    Visitem el Santuari de la Mare de Déu de la Salut de Sabadell, J.Busquets i Prat