Santuari de la Mare de Déu de la Salut de Sabadell

Bisbat de Terrassa

Carretera de Caldes, km 24

08202 Sabadell

Vallès Occidental

93 725 13 82

santuari@santuarisalutsabadell.com

www.santuarisalutsabadell.com

Durada recomanada de la visita:45 min

L’església de la Mare de Déu de la Salut de Sabadell és un santuari molt estimat i popular; per aquest motiu, la Mare de Déu de la Salut fou proclamada, l’any 2008, patrona del bisbat de Terrassa.

Des de llavors, es va instituïr el dia 19 d’octubre com a dia de la Solemnitat de la Patrona. El santuari es troba situat a les afores de la ciutat en direcció a Caldes de Montbui, en un indret molt proper a una antiga vil·la romana dedicada a la producció vinícola. Tenim constància de la seva existència ja al segle XIV, sota l’advocació de Sant Iscle i Santa Victòria; amb el temps a anar esdevenint lloc de pelegrinatge –relacionat amb la troballa d’una imatge de la Mare de Déu en una font propera- i alhora va convertir-se també en “morberia”, per a la quarentena dels malalts. Al segle XVII la seva popularitat ja era notable, i al segle següent ja era coneguda en pobles i ciutats veïnes. El creixement urbà i industrial de Sabadell, experimentat a partir del segle XIX, convertiren la Salut en un espai d’excursió i esbarjo molt freqüentat pels sabadellencs.L’ermita fou enderrocada l’any 1872 per construïr un nou edifici, inaugurat no sense dificultats el 1882. Fou obra de l’arquitecte Miquel Pascual, qui en feu també el campanar en estil modernista el 1907. Després de la destrucció soferta durant la Guerra Civil, el temple fou reconstruit per Francesc Folguera. El pintor sabadellenc Antoni Vila Arrufat (1884-1989) fou l’artífex de la decoració mural i dels vitralls de l’interior del santuari un cop estigué reconstruït, una tasca que es perllongà fins l’any 1962. El resultat són unes magnífiques pintures murals –frescos i olis- que recullen diferents escenes d’art sacre i de la història del santuari.

Elements a destacar

Imatge de la Mare de Déu, talla del s.XX
Pintures de l'absis
Retaule de fusta de la Sagrada Família, d'Antoni Vila i Arrufat.

horaris

Matí: de 9h a 13h./ Tarda: Octubre, de 15'30h a 18'30h. De novembre a febrer de 15'30h a 17'30h. De març a maig, de 15'30h a 18'30h. De juny a setembre, de 15'30h a 19'30h.

Bibliografia

    Visitem el Santuari de la Mare de Déu de la Salut de Sabadell, J.Busquets i Prat