Santuari de la Mare de Déu de la Fontsanta del castell de Subirats

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Camí del Castell, s/n

08739 Sant Pere de Subirats

Baix Llobregat

938 993 011

subirats@diba.cat

Nivell de protecció patrimonial: Monument Històric Nacional

El Santuari de la Mare de Déu de la Fontsanta, antiga església de Sant Pere del Castell, és una de les mostres conservades del castell de Subirats. Podem remuntar-ne vestigis arquitectònics des de principis del s. X

El Castell de Subirats, situat a 304 metres d’altitud, està en un contrafort de la Serra de l’Ordal i va ser un punt estratègic important en la defensa de la marca hispànica a l’entorn de Penedès. El castell va ser destruït durant la Guerra dels Segadors, però se’n conservà el cos principal i part de la muralla. El santuari, amb un procés constructiu que es remunta a les dates del castell ja que està documentat des de principis del s. X,  es localitza a un pla inferior de la fortalesa i està dedicada a Santa Maria, Sant Pere i Sant Joan.

L’any 1726 va convertir-se en el santuari de la Mare de Déu de la Fontsanta, degut al trasllat de la imatge barroca amb aquest nom. Aquesta va ser destruïda durant la Guerra Civil i actualment se’n pot veure una reproducció de l’original. L’església és un edifici d’una sola nau, rematat amb absis semicircular mig excavat a la roca. El tram de la nau està coberta amb volta apuntada i l’absis amb volta de canó i al s. XVIII s’afegiren capelles laterals.