Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus

Arquebisbat de Tarragona

Plaça St.Pere

43204 Reus

Baix Camp

977 341 635

spere.prioral.reus@arquebisbattarragona.cat

http://spere.prioral.reus.arqtgn.cat/

Durada recomanada de la visita:30 min

La Prioral de Sant Pere Apòstol, actualment la parròquia més important de la ciutat de Reus, és un magnífic exemple d'arquitectura catalana del segle XVI. Destaca també la Capella del Santíssim de finals del XVIII, obra de Fra Josep de la Concepció.

La Prioral de Sant Pere Apòstol, actualment la parròquia més important de la ciutat de Reus, és un magnífic exemple d’arquitEs tenen notícies documentals de l’existència de l’edifici des de la segona meitat del segle XII, dedicat, però, a Santa Maria. Al segle XIV el Papat d’Avinyó atorga, a aquest temple, l’estament prioral. Aquesta nova categoria impulsà una reforma de l’edifici que es portà a terme entre 1330 i inicis del segle XV, així com un canvi d’advocació, amb Sant Pere com a sant principal. L’edifici però queda petit de seguida, i ja a inicis del segle XVI s’impulsa un nou projecte, seguin les traces de Domènec Garrupe, que s’enllesteix al 1601. Aquest edifici de regust tardo-gòtic, consta d’una nau única molt ampla i diàfana, capelles entre els contraforts, i una capçada poligonal, tota ella coberta amb volta de creueria. Als peus de la construcció destaca l’elegant cor Renaixentista amb el seu arc rebaixat. La nau està il·luminada a través de vitralls que es reparteixen per tota la nau i capçalera. Evidentment, durant el segle de construcció del temple diferents mestres d’obres van intervenir en el projecte, sent els més destacats Fon i Benet Otger de Lyon, Domènec Sarboé i Damià Pàmies. Al 1693 l’arquitecte barroc Fra Josep de la Concepció projecta, sota promoció del Marquès de Tamarit, la Capella del Santíssim. Aquest espai, ubicat al cantó de l’epístola, tenia la funció de ser la capella funerària. L’espai, centralitzat, està desenvolupat a través d’una creu grega, coberta amb cúpula i llanterna, i és un exemple magnific d’arquitectura barroca catalana.  

La façana principal del temple és de caire Renaixentista. Té dos nivells, l’inferior marca la porta principal a través d’un arc de mig punt emmarcat per dues columnes jòniques, que sostenen un dintell i un frontó triangular. Al centre del frontó, una fornícula destaca la imatge del sant. Sobre el frontó, una Rosassa de caire gòtic corona l’edifici. L’edifici té una segona entrada, l’atri de Sant Sebastià, d’estil barroc.

Destaca també el campanar, projectat per Benet Otger de Lyon. L’obra va ser culminada al 1566, i és una torre hexagonal de 62 m d’alçada, que en el seu interior guarda 6 nivells coberts amb volta de creueria. 

Bibliografia

    Els retaules de la Prioral de Sant Pere de Reus, Joan Bosch i Joan Garriga

    La Prioral de Sant Pere de Reus, J.M.Domingo Blay

    Sant Pere i el seu campanar, Ezequiel Gort