Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona

Arquebisbat de Barcelona

Plaça Sant Felip Neri 5-6

08002 Barcelona

Barcelonès

933 152 213

grups@catedralbcn.org

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

L'edifici de la Congregació de l'oratori de Sant Felip Neri de Barcelona és una mostra de l'arquitectura contrareformista barroca a Catalunya. La decoració del seu interior guarda tresors com les dues pintures de Josep Llimona o obres de Pera Costa i Carles Garau. La seva façana mostra, encara, evidències d’un bombardeig de la Guerra Civil, servint així de memorial.

L’oratori de Sant Felip Neri va ser projectat entre 1721 i 1752 per albergar l’oratori de la congregació dels felipons establerta a la zona des de 1673. L’edifici va ser traçat per l’arquitecte Pere Bertran amb l’ajuda de Salvador Ausich i Font, resultant una delicada construcció de faccions tardo-barroques. L’arquitectura mostra una planta contrareformista, d’ una sola nau central amb capelles laterals entre contraforts. Un passadís permetia la circulació de files per aquestes capelles sense interrompre les activitats de la nau principal. L’edifici es culmina amb un absis semicircular i un transsepte ben marcat que ostenta, al mig del creuer, una cúpula traspassada amb petxines. La façana és un cos articulat a partir de dues pilastres i una cornisa ondulant que li dóna dinamisme. L’entrada principal es veu monumentalitzada per dues pilastres que emmarquen una porta adintellada que fa de base a una cornisa recta a la part de baix i corbada a la part superior. Al mig de hi ha l’escut de la congregació. Sobre aquest cos una fornícula alberga la imatge de Sant Felip Neri. Culmina la façana un gran òcul que il·lumina l’interior de la nau central. A la part baixa de la façana es veuen les mostres del bombardeig executat el 1938 per l’aviació italiana en el marc de la Guerra Civil. Curiosament, però, la façana i part de les estructures es van salvar de l’agressió, tot i que els danys que van patir van portar a una reconstrucció i restauració de l’edifici. Al carrer de la Palla hi ha dos accessos més amb sendes portes també d’estil barroc, i una altra imatge del sant. 

Especialment interessant és l’interior de l’oratori que conserva part de la decoració barroca i neoclàssica, amb mobles de Pere Costa i Carles Garau, així com dues extraordinàries pintures de Josep Llimona amb iconografia sobre la vida del Sant, que decoren avui els extrems del creuer. Com a curiositat es pot destacar que aquest era el lloc on anava cada dia a resar Antoni Gaudí. De fet, era on anava el dia que va morir atropellat pel tramvia.

horaris

De dilluns a dissabtes de 10 a 18 h

Tarifes

Entrada general: 6,00€ per persona