Museu Episcopal de Vic

Bisbat de Vic

Plaça bisbe Oliba, 3

08500 Vic

Osona

938 869 360

reserves@museuepiscopalvic.com

https://www.museuartmedieval.cat/

Nivell de protecció patrimonial: Museu d'Art Medieval d'Interès Nacional

El Museu Episcopal de Vic va ser inaugurat pel bisbe Josep Morgades l'any 1891, recollint l'esforç realitzat per un grup d'intel·lectuals i clergues de Vic per recuperar el patrimoni artístic català.

La celebració de l’Exposició Universal de Barcelona de l’any 1888 va oferir la possibilitat de mostrar des de Barcelona el dinamisme artístic present aleshores a la ciutat de Vic. A aquesta Exposició de Barcelona, tan la Societat Arqueològica de Vic, presidida pel canonge Collell, com el Bisbat hi enviaren una mostra de les millors obres d’art reunides durant aquells anys. Amb el retorn a Vic d’aquestes obres s’impulsa definitivament per part del bisbe Morgades el projecte d’instal·lació del nou Museu Episcopal. L’any 1898 mossèn Josep Gudiol i Cunill va ser anomenat conservador titular del museu, fet que propicià l’augment sistemàtic de les col·leccions i la seva ordenació museogràfica en 14 sales, tot seguint un ordre cronològic. La política seguida per Gudiol alhora d’incrementar les col·leccions va ser caracteritzada per l’esperit regionalista marcat pel bisbe Morgades des de la seva fundació. D’acord amb aquest projecte nacional català el Museu va incorporar objectes arqueològics i artístics de procedència catalana. Aquest és el motiu pel qual la incorporació de nous objectes no es va circumscriure als límits geogràfics del Bisbat de Vic.  El 1941, i ja amb el doctor Eduard Junyent com a conservador , es van poder traslladar totes les col·leccions del Palau Episcopal cap a la nova seu del Col·legi de Sant Josep, ubicat davant del cloquer de la catedral de Sant Pere de Vic. Aquest ubicació va ser vàlida fins que l’any 1995, a iniciativa del bisbe de Vic, Josep Mª Guix, el Bisbat de Vic, l’Ajuntament de Vic i la Generalitat de Catalunya van signar un conveni de col·laboració amb l’objectiu d’iniciar una nova etapa del Museu Episcopal de Vic que comportés la seva modernització. Atès l’estat de conservació de l’edifici del Col·legi de Sant Josep es va decidir el seu enderroc i la construcció al mateix emplaçament d’un edifici de nova planta destinat exclusivament a usos museístics. El nou edifici es va encarregar als arquitectes Federico Correa i Alfonso Milà, els quals d’acord amb el projecte museològic van realitzar un edifici a mida pensat per a una òptima conservació i exposició de les col•leccions. El 18 de maig de 2002, coincidint amb el Dia internacional dels Museus, es va dur a terme la inauguració del nou edifici. Les obres s’hi exposen separades per col·leccions i ordenades des d’un punt de vista cronològic i estilístic. De totes elles cal destacar la extraordinària col·lecció de pintura i escultura romànica i gòtica que ha donat al Museu Episcopal de Vic un prestigiós reconeixement internacional.

horaris

D'abril a setembre

De dimarts a divendres de 10 a 19 h

Dissabtes de 10 a 19 h

Diumenges i festius de 10 a 14 h

D'octubre a març

De dimarts a divendres de 10  a 13 h i de 15 a 18 h

Dissabtes de 10 a 19 h

Diumenges i festius de 10 a 14 h

Dilluns tancat

Tancat els dies 1 i 6 de gener; el dilluns de Pasqua i els dies 25 i 26 de desembre

Tarifes

Entrada individual

8,00€

Abonament anual

12,00€

Entrada reduïda per grups (a partir de 15 persones)

5,00€

Entrada reduïda (Jubilats, aturats, joves entre 10-18 anys, família nombrosa o monoparental, estudiants, CarnetJove, carnet TR3SC)

5,00€

Entrada gratuïta

Menors de 10 anys, membres de l’ICOM i de l'AMC, i professors, entre d'altres

Bibliografia

    CASANOVAS i ROMEU, Àngel; ROVIRA i PORT, Jordi. Catàleg dels objetes prehistòrics i protohistòrics d'or, coure i bronze del Museu Episcopal de Vic. Santa Eulàlia de Ronçana: Patronat d'Estudis Ausonencs, Museu i Biblioteca Episcopal de Vic, 1999.

    CASANOVAS i ROMEU, Àngel; ROVIRAi PORT, Jordi. Catàleg de les medalles i els aplics de guarniment medievals del Museu Episcopal de Vic. Santa Eulàlia de Ronçana: Patronat d'Estudis Ausonencs, Museu i Biblioteca Episcopal de Vic, 1995.

    GROS i PUJOL, Miquel dels Sants. Museu Episcopal de Vic, pintura i escultura romànica. Sabadell: Editorial Ausa. 1991.

    Guia de les col·leccions del Museu Episcopal de Vic. Barcelona: Museu Episcopal de Vic. En català, castellà, anglès i francès. 2003-2008.

    RODA i DE LLANZA, Isabel. Catàleg de l'epigrafia i de l'escultura clàssiques del Museu Episcopal de Vic. Sant Hipòlit de Voltregà: Patronat d'Estudis Ausonencs, Museu i Biblioteca Episcopal de Vic, 1989.